Είτε ετοιμάζεις μπουφέ για πάρτι και αναζητάς εύκολες συνταγές που μπορούν να χορτάσουν πολύ κόσμο, είτε μαζευτούν ξαφνικά φίλοι στο σπίτι και θέλεις να φτιάξεις μια γρήγορη συνταγή που θα αρέσει σε όλους, είτε αναζητάς ένα φαγητό που μπορεί να μπει και στο ταπεράκι για την παραλία το καλοκαίρι, μια μακαρονοσαλάτα είναι πάντα εξαιρετική επιλογή.

Pizza pasta salad

Σοτάρεις το πεπερόνι να γίνει τραγανό και δεν πετάς το λαδάκι του, γιατί θα δώσει έξτρα γεύση στο ντρέσινγκ.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις, αλλά σου εγγυόμαστε ότι η συγκεκριμένη θα κερδίσει την καρδιά σου. Γιατί; Επειδή έχει κάτι από μία άλλη αγαπημένη συνταγή που ταιριάζει επίσης σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις: την πίτσα! Έχει πεπερόνι, μοτσαρέλα, παρμεζάνα και ντομάτα, όπως μια ωραία πίτσα και είναι αρωματισμένη με ένα ντρέσινγκ που περιλαμβάνει βασιλικό αλλά και ρίγανη – σαν να λέμε, άρωμα καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά.

Όσο μένει τόσο πιο νόστιμη γίνεται

Η συγκεκριμένη μακαρονοσαλάτα μπορεί να φτιαχτεί ακόμη και από την προηγούμενη ημέρα. Μάλιστα, θα σε συμβουλεύαμε να τη φτιάξεις μία ημέρα νωρίτερα και να τη βάλεις στο ψυγείο για να αναδειχθούν καλύτερα τα αρώματα και η γεύση της. Κράτησε μόνο για τελευταία στιγμή, πριν το σερβίρισμα, τα φυλλαράκια βασιλικού και την παρμεζάνα.

Πηγή: The Washington Post 

Υλικά
  • 340 γρ. τορτελίνια με τυρί
  • 150 γρ. πεπερόνι κομμένο σε κυβάκια
  • 1 βαζάκι (200 γρ.) λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 200 γρ. μπαλάκια μοτσαρέλας μίνι
  • αλάτι

Για το ντρέσινγκ

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ φλ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μπούκοβο (προαιρετικά)

Για το σερβίρισμα

Μαλαγουζιά με έντονα αρώματα λεμονιού, lime, ροδάκινου, γιασεμιού και νότες από λευκό πιπέρι που ενισχύουν την πολυπλοκότητα. Η πρόταση του WSPC: Κλειδί Μαλαγουζιά Κτήμα Μιχαηλίδη
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την pizza pasta salad με τορτελίνια βράζουμε τα ζυμαρικά σε μεσαία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 1 λεπτό λιγότερο σε σχέση με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, για να γίνουν al dente.
  2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πεπερόνι μέχρι να γίνει τραγανό και να λιώσει το λίπος, για 6 - 8 λεπτά. Το βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κρατάμε στην άκρη το λίπος που έμεινε στο τηγάνι.
  3. Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες, κρατώντας το λάδι τους. Τις  ψιλοκόβουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τα ντοματίνια, τη μοτσαρέλα και το πεπερόνι και ανακατεύουμε.
  4. Σε βαζάκι με καπάκι βάζουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. από το λίπος που άφησε το πεπερόνι στο τηγάνι και 2 κ.σ. και από το λάδι όπου μέσα ήταν οι λιαστές ντομάτες.
  5. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, τη ρίγανη, τον βασιλικό, το μέλι αν χρησιμοποιήσουμε (βοηθάει στη γαλακτωματοποίηση του ντρέσινγκ), το πιπέρι και αν θέλουμε το μπούκοβο. Χτυπάμε πολύ καλά για να σχηματιστεί ένα λείο ντρέσινγκ.
  6. Όταν τα τορτελίνια είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε αμέσως στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε απαλά για να ενωθούν.
  7. Σερβίρουμε αμέσως ή σκεπάζουμε το μπολ (με καπάκι ή μεμβράνη τροφίμων) και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και τριμμένη παρμεζάνα.

Αντί για τορτελίνια μπορούμε να φτιάξουμε τη μακαρονοσαλάτα με fusilli ή άλλο μετρίου μεγέθους ζυμαρικό. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μοτσαρέλα με φέτα.