Καταρχάς ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας κόψει κρέας για κοντοσούβλι, σε μέτρια κομμάτια 6x6 περίπου. Έπειτα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα μας ανακατεύοντας το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και την πάπρικα. Προσθέτουμε στη μαρινάδα το κρέας με τα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια ώστε να καλυφθεί όλο το κρέας με τα υλικά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 6-8 ώρες τουλάχιστον το κρέας να μαριναριστεί.

Υλικά
  • 3000 γρ. χοιρινό χωρίς κόκκαλο (λαιμός, νεφραμιά ή πανσέτα) κατάλληλο για κοντοσούβλι 
  • 4 κρεμμύδια ξερά
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.σ. πάπρικα
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λιάτικο με αρώματα κόκκινων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, μαλακές τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Petali Liatiko Diamantakis Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Αφού μαρινάρουμε το κοντοσούβλι, ετοιμάζουμε τη φωτιά με ξύλα ή κάρβουνα. Αν έχουμε κληματόβεργες ακόμη καλύτερα.
  2. Χρησιμοποιούμε 2 σούβλες, 1 μέτρο περίπου η καθεμία, σουβλίζουμε τα κομμάτια του κρέατος, ιδανικά εναλλάξ ένα κομμάτι ψαχνό και ένα με ξύγκι. Όση μαρινάδα περισσέψει τη βάζουμε σε ένα μπολ για να αλείφουμε το κοντοσούβλι όσο ψήνεται. Δεν πιέζουμε πολύ τα κομμάτια μεταξύ τους.
  3. Τοποθετούμε τις σούβλες στην ψησταριά, στο μεσαίο σημείο.
  4. Απλώνουμε τη θράκα, σε όλο το μήκος της σούβλας, και αφήνουμε να «πέσει» η φωτιά. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή.
  5. Ψήνουμε όσο χρειαστεί γυρνώντας ασταμάτητα τη σούβλα, περίπου 1,5-2 ώρες, και ακόμη 30 λεπτά κατεβάζοντας τη σούβλα στο χαμηλότερο σημείο της ψησταριάς.
  6. Αφαιρούμε το κρέας από τη σούβλα και σερβίρουμε αμέσως!
  • Μπορούμε να φτιάξουμε το κοντοσούβλι και από μοσχάρι ή ανάμεικτο με χοιρινό. Αν μας αρέσει μπορούμε να εμπλουτίσουμε με λαχανικά όπως πιπεριά και ντομάτα, τα οποία κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα τοποθετούμε εναλλάξ με κομμάτια κρέατος όταν σουβλίζουμε.
  • Αν δεν διαθέτουμε ψησταριά με κάρβουνα ή BBQ ψήνουμε το κοντοσούβλι στον οικιακό φούρνο τυλιγμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος για 2 ώρες στους 165℃ και αλλά 20-30 λεπτά με ανοιχτό το χαρτί στους 200℃.