Πριν ξεκινήσεις να στήνεις το πλατό

  • Αρχικά υπολογίζεις πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι σου, καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να διαλέξεις τις σωστές ποσότητες αλλαντικών αλλά και το σκεύος σερβιρίσματος. Τα πλατό στήνονται σε σκεύη ξύλινα ή από σχιστόλιθο και ευρύχωρα. Αν δεν διαθέτεις το ιδανικό μέγεθος, μπορείς να κάνεις μια σύνθεση από μικρότερους ξύλινους δίσκους ή να χρησιμοποιήσεις μια όμορφη πιατέλα.
  • Το δεύτερο που θα λάβεις υπόψη είναι αν το πλατό αποτελεί μέρος καλωσορίσματος και ορεκτικού ή αν θα είναι βασικό στοιχείο σε ένα κάλεσμα που το φαγητό θα αποτελείται από finger food-μπουφέ. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να είναι πιο λιτό, καθώς δεν αποτελεί το βασικό φαγητό, ενώ στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται να είναι πλούσιο και χορταστικό.
  • Αυτό που ενθουσιάζει πάντοτε στα πλατό είναι η ποικιλία γεύσεων και οι συνδυασμοί. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές αλλαντικών σε κοπές, ωρίμαση, προέλευση, με ιδιαίτερες γεύσεις, αρώματα, μπαχάρια, παστά ή καπνιστά. Η τελική επιλογή είναι δύσκολη γιατί υπάρχει η σκέψη αν οι επιλογές θα αρέσουν τελικά στους καλεσμένους. Γι’ αυτό και διαλέγεις αλλαντικά που θα καλύψουν όλα τα γούστα.
  • Τέλος, το καλό με τα αλλαντικά είναι ότι ταιριάζουν και συνοδεύουν άριστα κάθε είδους κρασί, μπίρα, απόσταγμα ή άλλο ποτό.

Από πού θα προμηθευτείς τα αλλαντικά

Αν επιλέξεις κάποιο delicatessen προφανώς θα βρεις πιο ιδιαίτερα αλλαντικά, ενώ θα υπάρξει καθοδήγηση και βοήθεια στις επιλογές σου από το προσωπικό. Ωστόσο, ακόμη και στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (super markets) πλέον βρίσκεις σχεδόν τα πάντα, είτε συσκευασμένα είτε στο ψυγείο αλλαντικών ή μπορείς για ποικιλία να κάνεις συνδυασμό και των δύο.

Πλατό αλλαντικών

Πλατό αλλαντικών

Τι να επιλέξεις

  • Στα βασικά ανήκουν οι σωστές κοπές των αλλαντικών, καθώς είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο πώς θα δείχνει έπειτα το πλατό.
  • Η σύνθεση ενός πλατό αλλαντικών θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5-6 διαφορετικά είδη αλλαντικών, σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν.
  • Καλό είναι να εστιάσεις σε βασικές γεύσεις που συνήθως αρέσουν σε όλους. Η γαλοπούλα, το ζαμπόν, το προσούτο, η μπρεζαόλα, το παστράμι και η μορταδέλα είναι γνώριμες γεύσεις και σίγουρα όλοι θα τις προτιμήσουν. Σε αυτά τα αλλαντικά οι φέτες πρέπει να είναι ιδανικά λεπτές και καλής ποιότητας.
  • Η επόμενη επιλογή είναι τα σαλάμια και τα συναφή αλλαντικά, όπως λουκάνικα, σουτζούκι και πεπερόνι που θα εμπλουτίσουν τα πλατό με τις ξεχωριστές τους γεύσεις. Και εδώ οι επιλογές είναι πάρα πολλές.
  • Περνώντας σε πιο δυνατές και ξεχωριστές γεύσεις, το απάκι και το σύγκλινο είναι καλές επιλογές, ενώ αν θες πιο γκουρμέ και ιδιαίτερες προτάσεις επίλεξε πατέ αλλαντικών, παστουρμά, αλλαντικά από πρόβειο κρέας, πάπια, βουβάλι ή αγριογούρουνο.

Η εντυπωσιακή σύνθεση

Αφού επέλεξες τα αλλαντικά, ήρθε η στιγμή το πλατό να πλαισιωθεί και με την υπόλοιπη «παρέα»:

  • Το πιο βασικό είναι οι φρουτώδεις πινελιές που θα αναδείξουν και θα δώσουν φρεσκάδα στα αλλαντικά. Ιδανική επιλογή είναι ένα ή και δύο chutney, τα οποία μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα ακολουθώντας τις συνταγές μας.
  • Επιπλέον, αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερις, σύκα, δαμάσκηνα είναι απαραίτητα, ενώ από φρέσκα φρούτα θα μπορούσες να προσθέσεις σπόρους από ρόδι.
  • Ακόμη καλές επιλογές όπου μπορείς να εμπλουτίσεις το πλατό είναι οι ελιές, τα πιπεράκια τουρσί, οι ξηροί καρποί, οι λιαστές ντομάτες, η κάπαρη, η μουστάρδα και οι συνοδευτικές σάλτσες.
  • Οπωσδήποτε δεν προσπερνάς τα κριτσίνια, τα μπισκότα, τα παξιμαδάκια, τα κράκερ ή το φρυγανισμένο ψωμί.
  • Τοποθετείς τα αλλαντικά στο πλατό ομαδοποιημένα. Για αλλαντικά σε φέτες, τύπου μορταδέλα, ζαμπόν κτλ. τυλίγεις κάθε φέτα δημιουργώντας μια ροζέτα-τριαντάφυλλο. Τα υπόλοιπα, όπως το απάκι, τα βάζεις είτε σε φέτες είτε ολόκληρα με το κατάλληλο μαχαιράκι δίπλα τους για να κόβουν μόνοι τους οι καλεσμένοι.
  • Εμπλουτίζεις με ό,τι άλλο επιλέξεις σαν συνοδευτικό, δίνοντας στο πλατό χρώμα και ομοιομορφία, βάζοντάς τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά μπολάκια. Μια εξαιρετικά όμορφη πινελιά που θα δώσει στο πλατό γιορτινή εμφάνιση είναι τα κλαδάκια δενδρολίβανου. Γενικά όλα θα πρέπει να είναι στημένα στο πλατό με τέτοιο τρόπο ώστε να καθοδηγούν τους καλεσμένους να συνδυάσουν γεύσεις και να διευκολύνουν τις επιλογές τους.

Το σερβίρισμα

Τα αλλαντικά θα πρέπει να σερβίρονται ελαφρώς δροσερά και να φαίνονται ολόφρεσκα. Γι' αυτό ετοιμάζεις το πλατό και το αποθηκεύεις στο ψυγείο έως την ώρα του σερβιρίσματος. Τέλος, σερβίρεις και αφήνεις τους συνδαιτυμόνες να ανακαλύψουν τους συνδυασμούς γεύσεων που αγαπούν. Τα πλατό μαζεύουν την παρέα γύρω από το τραπέζι αφού είναι απολαυστικά και «παιχνιδιάρικα».