Στον ασταμάτητο κόσμο του TikTok, οι food τάσεις γεννιούνται, γίνονται viral και μετά χάνονται, μέχρι κάποιος δημιουργός να τις «ξαναζωντανέψει». Αυτό ακριβώς συνέβη με τα corn ribs, μια συνταγή που πρωτοεμφανίστηκε στα social πριν λίγα χρόνια, κέρδισε εκατομμύρια προβολές και στη συνέχεια εξαφανίστηκε για να επιστρέψει τώρα, ακόμα πιο τραγανή και λαχταριστή.
Η ιδέα είναι τόσο απλή που απορείς πώς δεν τη σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα. Χρειάζεσαι μόνο φρέσκα καλαμπόκια, τα οποία τα κόβεις κάθετα σε τέσσερα ή έξι λεπτά «παϊδάκια», τα μαρινάρεις με ελαιόλαδο και μπαχαρικά, και τα ψήνεις μέχρι να καραμελώσουν οι άκρες και να μαλακώσει οι καρποί τους.
Το αποτέλεσμα; Ένα πιάτο που τρώγεται με τα χέρια, είναι γλυκό, καπνιστό, πικάντικο (ή όπως το θες εσύ και ανάλογα με το τι μπαχαρικά θα του προσθέσεις) και εξαφανίζεται από το τραπέζι πριν προλάβεις να πεις «καλαμπόκι». Τα μυστικά της νοστιμιάς τους βρίσκονται στην κοπή και στο μαρινάρισμα. Το καλαμπόκι, μόλις βγει από τον φούρνο ή τη σχάρα, παίρνει εκείνο το χαρακτηριστικό σχήμα που έχουν τα παϊδάκια, εξ ου και το όνομα ribs, ενώ η ζεστή, καραμελωμένη σάρκα του απελευθερώνει όλα τα αρώματα της μαρινάδας.
Το βίντεο της Shreya που μας τα ξαναθύμισε είχε ήδη 108 χιλιάδες προβολές σε λιγότερο από μία εβδομάδα, οπότε καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για μία από τις πιο viral συνταγές αυτή τη στιγμή.
Για την ιστορία, να σου πούμε ότι η πρώτη «μεγάλη στιγμή» για τα corn ribs ήρθε το 2021, όταν food TikTokers το ανέδειξαν ως την τέλεια εναλλακτική στο street food. Οι χρήστες το λάτρεψαν, γιατί συνδυάζει το comfort με ένα instagrammable στοιχείο - ένα πιάτο που φαίνεται υπέροχο στο βίντεο, αλλά είναι και πανεύκολο να φτιάξεις στο σπίτι. Με αυτή τη λογική δεν είναι περίεργο που βίντεο με τη συγκεκριμένη συνταγή έχουν ξεπεράσει ακόμη και τις 1.5 εκατομμύριο προβολές.
Θες να το φτιάξεις; Ιδού η κλασική συνταγή
Υλικά
- 4 φρέσκα καλαμπόκια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- ½ κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- παρμεζάνα τριμμένη, κόλιαντρο ή μαϊντανό και φέτες lime για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Κόβεις κάθε καλαμπόκι κατά μήκος σε τέσσερα ή έξι κομμάτια. Καλό είναι να χρησιμοποιήσεις κοφτερό μαχαίρι και σταθερή επιφάνεια κοπής.
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύεις το ελαιόλαδο ή το βούτυρο με την πάπρικα, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
- Βάζεις τα κομμάτια καλαμποκιού σε ταψί και τα αλείφεις καλά με το μείγμα.
- Ψήνεις στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν οι άκρες και να μαλακώσει η σάρκα. Εναλλακτικά μπορείς να τα ψήσεις στη σχάρα, σε μέτρια φωτιά, για 10-12 λεπτά, γυρίζοντας τα συχνά.
- Πασπαλίζεις με τριμμένη παρμεζάνα ή φρέσκα μυρωδικά, προσθέτεις λίγο lime για έξτρα φρεσκάδα και σερβίρεις. Φυσικά, τρώγονται με τα χέρια, σαν παϊδάκια.
Το trend επέστρεψε δυναμικά με άπειρες παραλλαγές
Πλέον, στο TikTok θα βρεις και άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές για τα corn ribs, που μπορείς να δοκιμάσεις:
- Με καπνιστή πάπρικα και μπούκοβο για τους λάτρεις των καυτερών.
- Με βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο και μυρωδικά για μια πιο κλασική, αμερικάνικη αίσθηση.
- Με τριμμένο τυρί και lime για μια μεξικάνικη πινελιά.
Και κάπως έτσι, τα corn ribs γίνονται ξανά το απόλυτο TikTok food trend του καλοκαιριού, κάνοντας όσους τα δοκιμάζουν να αναρωτιούνται γιατί σταμάτησαν ποτέ να τα φτιάχνουν.