Η συγκεκριμένη τεχνική του smashed burger, που έχει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, γεννήθηκε τυχαία σε ένα εστιατόριο στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Ο Bill Culvertson, ιδιοκτήτης του εστιατορίου, παρατήρησε ότι όταν ένας υπάλληλος πίεζε τα μπιφτέκια με μια κονσέρβα φασόλια, ενώ τα έψηνε, αυτά γινόντουσαν απίστευτα γευστικά.

Η τεχνική είναι απλή: πιέζουμε με δύναμη τα μπιφτέκια -εντάξει, όχι με κονσέρβα, αλλά με μια σπάτουλα, ας πούμε- μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα που έρχονται σε επαφή με το καυτό τηγάνι. Αυτό βοηθά να σχηματιστεί μια τέλεια κρούστα εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό τους παραμένει ζουμερό. Όσο για τα υλικά του μπιφτεκιού δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από καλής ποιότητας κιμά, αλάτι και πιπέρι.

Υλικά
  • 360 γρ. κιμά μοσχαρίσιο με λιπάκι, ιδανικά μείγμα λάπα-σπάλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο, για πιο πλούσια γεύση
  • 2 ψωμάκια για μπέργκερ
  • 2 φέτες τυρί cheddar (προαιρετικά)
  • 2-4 φέτες μπέικον ψημένες (προαιρετικά)
  • 3-4 φύλλα μαρουλιού, λεπτοκομμένα
  • 3-4 πολύ λεπτές ροδέλες κρεμμυδιού
  • 3-4 πίκλες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • κέτσαπ, μαγιονέζα ή BBQ sauce
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό Λημνιώνα με αρώματα κόκκινου κερασιού και σμέουρου σε συνδυασμό με βοτανικές και ανθικές νότες, ισορροπημένη οξύτητα και βελούδινες τανίνες. Η πρόταση του WSPC: Τσακάλι Monemvasia Winery Tsimbidi

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα smashed burgers χωρίζουμε τον κιμά σε 2 μπαλάκια και προσθέτουμε εξωτερικά αλάτι και πιπέρι, χωρίς να ζυμώσουμε.
  2. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ιδανικά μαντεμένιο, για 4-5 λεπτά, μέχρι να κάψει καλά. Ρίχνουμε λάδι ή βούτυρο.
  3. Τοποθετούμε τα μπαλάκια του κιμά στο καυτό τηγάνι και πιέζουμε αμέσως με δύναμη χρησιμοποιώντας μια φαρδιά μεταλλική σπάτουλα, ώστε να απλωθούν καλά.
  4. Ψήνουμε 2 λεπτά χωρίς να τα μετακινήσουμε, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στην κάτω πλευρά. Γυρίζουμε προσεκτικά με τη σπάτουλα και ψήνουμε κι από την άλλη για 1 λεπτό ακόμα. Αν θέλουμε τυρί, το βάζουμε τώρα, ώστε να λιώσει πάνω στο μπιφτέκι.
  5. Ανοίγουμε στη μέση και τοποθετούμε τα ψωμάκια στο τηγάνι από την κομμένη πλευρά, αφήνοντας τα να ψηθούν για 1 λεπτό, μέχρι να κάνουν κρούστα.
  6. Βάζουμε μαρούλι, κρεμμύδι και πίκλες στο κάτω ψωμάκι. Προσθέτουμε το μπιφτέκι με ή χωρίς το λιωμένο τυρί. Αν χρησιμοποιούμε μπέικον, το βάζουμε από πάνω.
  7. Στο πάνω ψωμάκι απλώνουμε τη σος της επιλογής μας και κλείνουμε το μπέργκερ.
  8. Απολαμβάνουμε αμέσως.

Μπορούμε να βάλουμε διπλό μπιφτέκι στο κάθε μπέργκερ, απλώς διπλασιάζουμε τα υλικά της συνταγής.