
Το Α και το Ω στη χωριάτικη είναι τα καλά και φρέσκα υλικά: Ζουμερές, αρωματικές ντομάτες που με τα ζουμιά τους δίνουν όλη τη γεύση στη σαλάτα μας, ενώ το αγγούρι θέλουμε να είναι φρέσκο και τραγανό, το ίδιο και η πιπεριά. Επίσης, χρησιμοποιούμε κόκκινο κρεμμύδι που είναι και αυτό τραγανό και γλυκό το καλοκαίρι και επιλέγουμε μια καλή φέτα, ανάλογα με τα γούστα μας.
Καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φυσικά, μαύρες ελιές και αρωματική ρίγανη. Η καλή χωριάτικη θέλει και το σωστό χωριάτικο ψωμί για απολαυστικές βούτες!
- 3 ντομάτες ώριμες, ζουμερές σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αγγούρι, κομμένο σε φέτες
- 1 κρεμμύδι κόκκινο μικρό, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά πράσινη, σε ροδέλες ή λεπτές φέτες
- 10-15 ελιές Καλαμών
- 150 γρ. φέτα, σε χοντρό κομμάτι ή κομμένη
- ρίγανη ξερή
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- λίγες σταγόνες ξύδι από κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
- αλάτι θαλασσινό
- λίγη κάπαρη (προαιρετικά)
Σαββατιανό μετρίου σώματος, ισορροπημένη οξύτητα, αρώματα εσπεριδοειδών και ανθικές νύξεις. Η πρόταση του WSPC: Savvatiano - Anastasia Fragou Winery
- Για τη χωριάτικη σαλάτα αν θέλουμε ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις ρίχνουμε μαζί με ζουμιά τους σε βαθύ μπολ και τις αλατίζουμε ελαφρώς, για να αρχίσουν να βγάζουν τους χυμούς τους όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε μέσα το αγγούρι, το κρεμμύδι και την πιπεριά.
- Ρίχνουμε και τις ελιές και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.
- Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε μικρή σαλατιέρα ή ελαφρώς βαθύ πιάτο.
- Τοποθετούμε τη φέτα από πάνω, σαν «καπάκι» στη σαλάτα, και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
- Περιχύνουμε με γενναία ποσότητα ελαιόλαδου και αν μας αρέσει, λίγες σταγόνες ξύδι.
- Σερβίρουμε αμέσως, με ένα καλό φρέσκο ψωμί. Αν έχουμε χρόνο, την αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και να βγουν περισσότερο τα υγρά της, για καλύτερες βούτες!
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια καλή ξινομυζήθρα αντί για φέτα.
- Αν θέλουμε να προσθέσουμε άρωμα, μπορούμε να βάλουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό στη σαλάτα μας.