Υλικά
  • 3 κιλά ντομάτες, πολύ ώριμες, πομοντόρια κατά προτίμηση
  • 2 κ.σ. αλάτιχοντρό, κοφτές  
  • ελαιόλαδο, λίγο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον σπιτικό πελτέ ντομάτα ζεματάμε τις ντομάτες σε νερό που βράζει για μισό λεπτό.
  2. Τις μεταφέρουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό στο οποίο θα προσθέσουμε παγάκια.
  3. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή στα οκτώ μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
  4. Πιέζουμε με το χέρι μας να φύγουν τα περιττά ζουμιά και όσα περισσότερα σποράκια.
  5. Έπειτα λίγες-λίγες, τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. Αν οι ντομάτες δεν έχουν πολύ χοντρή φλούδα, μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
  6. Μεταφέρουμε τον πολτό σε βαθιά κατσαρόλα - γιατί πιτσιλάει - και προσθέτουμε το αλάτι.
  7. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήνουμε την ντομάτα να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα της τα ζουμάκια. Ο πελτές είναι έτοιμος αν χαράζοντας το μείγμα με μια σπάτουλα, μείνει κενό το οποίο «στέκεται» χωρίς να ξαναενώνεται.
  8. Όπως είναι ζεστός ο πελτές, τον μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα και καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
  9. Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να κρυώσουν στον πάγκο μας.
  • Αν θέλουμε, μπορούμε στο μαγείρεμα να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό, φρέσκο βασιλικό, θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη.
  • Όταν ανοίξουμε το βάζο, διατηρούμε τον πελτέ στο ψυγείο, φροντίζοντας να καλύπτουμε καλά με ελαιόλαδο μετά από κάθε χρήση.