Υλικά
- 3 κιλά ντομάτες, πολύ ώριμες, πομοντόρια κατά προτίμηση
- 2 κ.σ. αλάτιχοντρό, κοφτές
- ελαιόλαδο, λίγο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον σπιτικό πελτέ ντομάτα ζεματάμε τις ντομάτες σε νερό που βράζει για μισό λεπτό.
- Τις μεταφέρουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό στο οποίο θα προσθέσουμε παγάκια.
- Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα ή στα οκτώ μέσα σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
- Πιέζουμε με το χέρι μας να φύγουν τα περιττά ζουμιά και όσα περισσότερα σποράκια.
- Έπειτα λίγες-λίγες, τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. Αν οι ντομάτες δεν έχουν πολύ χοντρή φλούδα, μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε.
- Μεταφέρουμε τον πολτό σε βαθιά κατσαρόλα - γιατί πιτσιλάει - και προσθέτουμε το αλάτι.
- Μόλις πάρει την πρώτη βράση, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και αφήνουμε την ντομάτα να σιγοβράσει μέχρι να απορροφηθούν όλα της τα ζουμάκια. Ο πελτές είναι έτοιμος αν χαράζοντας το μείγμα με μια σπάτουλα, μείνει κενό το οποίο «στέκεται» χωρίς να ξαναενώνεται.
- Όπως είναι ζεστός ο πελτές, τον μοιράζουμε σε γυάλινα βάζα και καλύπτουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
- Αφήνουμε τα βάζα αναποδογυρισμένα να κρυώσουν στον πάγκο μας.
- Αν θέλουμε, μπορούμε στο μαγείρεμα να προσθέσουμε κάποιο μυρωδικό, φρέσκο βασιλικό, θυμάρι ή φρέσκια ρίγανη.
- Όταν ανοίξουμε το βάζο, διατηρούμε τον πελτέ στο ψυγείο, φροντίζοντας να καλύπτουμε καλά με ελαιόλαδο μετά από κάθε χρήση.