Μόλις ξεκινούν οι ζεστές μέρες αναζητάς ένα πράγμα: δροσιά. Και τι πιο ωραίο από ένα παγωμένο, απολαυστικό γλυκό όταν σκάει ο τζίτζικας; Δεν χρειάζεται να είσαι pastry chef ή να έχεις παγωτομηχανή - αρκεί λίγη φαντασία, απλά υλικά και ψυγείο ή κατάψυξη. Από σπιτικά παγωτά και γρανίτες μέχρι κρεμώδη γλυκά ψυγείου και ζελέ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, το καλοκαίρι είναι η εποχή που απολαμβάνουμε γλυκά δροσερά, ανάλαφρα και γεμάτα υπέροχα χρώματα.
Πώς να φτιάξεις εύκολα καλοκαιρινά γλυκά
Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες που αν γνωρίζεις μπορείς να πετύχεις τα πιο νόστιμα γλυκά ψυγείου, χωρίς κόπο και με πολύ εύκολα βήματα. Αρχικά στηρίζεσαι σε ώριμα φρούτα εποχής για φυσική γλύκα και επιλέγεις κυρίως ευέλικτες βάσεις, όπως γιαούρτι, σαντιγί, mascarpone, μπισκότα και ζελατίνη.
Για παγωτά, χρειάζεσαι σαντιγί και ζαχαρούχο γάλα ή στραγγιστό γιαούρτι - ούτε αυγά, ούτε κατσαρόλες -, ενώ για τις γρανίτες θα προτιμήσεις το μπλέντερ με φρούτα και λίγο γλυκαντικό. Τέλος, τα γλυκά ψυγείου απλώς «δένουν» στο ψυγείο χωρίς ψήσιμο.
Do's & Don'ts για να σου πετυχαίνουν πάντα
Do
- Καλό είναι να στήνεις το γλυκό από πριν και ουσιαστικά να το «ξεχάσεις» στο ψυγείο, για να παγώσει όσο το δυνατόν καλύτερα. Είναι ιδανικό για όταν έχεις καλεσμένους.
- Για το γλυκό ψυγείου μπορείς να προσθέσεις λίγο αλκοόλ ή χυμό φρούτων στο ζελέ για πιο σύνθετη γεύση.
Don't
- Μην παραγεμίσεις τα σκεύη που χρησιμοποιείς - τέτοιου είδους γλυκά χρειάζονται χώρο για να παγώσουν σωστά.
- Καλό είναι να αποφύγεις πολύ ζεστά υλικά, γιατί κόβουν και δεν πήζουν.
- Μην βάζεις ποτά υψηλού αλκοόλ, όπως βότκα ή ουίσκι, κατευθείαν στην κατάψυξη καθώς δεν παγώνουν ποτέ σωστά.
- Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι το ωμό ακτινίδιο, ο ανανάς ή η παπάγια δεν ενδείκνυνται για ζελέ, γιατί περιέχουν ένζυμα που εμποδίζουν την πήξη και διασπούν τη ζελατίνη.
Αλκοόλ και παγωμένα γλυκά
Σε ορισμένες συνταγές προτείνεται η προσθήκη μικρής ποσότητας λικέρ ή άλλου αλκοολούχου ποτού (1-2 κ.σ.). Η ποσότητα αυτή όχι μόνο δεν εμποδίζει το πάγωμα, αλλά μπορεί να βελτιώσει την υφή, κάνοντας τα γλυκά πιο μαλακά και ευχάριστα στο σερβίρισμα. Το αλκοόλ χαμηλώνει το σημείο πήξης, λειτουργώντας ως φυσικό «μαλακτικό», ενώ προσθέτει και αρωματικό βάθος. Προσοχή μόνο στην ποσότητα, αν είναι υπερβολική, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα του γλυκού στην κατάψυξη.

Σεμιφρέντο (semifreddo) βανίλια με κομμάτια σοκολάτας βήμα - βήμα

Παγωτό με βανίλιες
Εύκολη τούρτα με γιαούρτι και φρέσκα βερίκοκα

Αλλιώτικο μιλφέιγ με cream crackers και κρέμα βανίλια

Ζακυνθινή φρυγανιά ή αλλιώς το παραδοσιακό γλυκό των Επτανήσων

Εύκολο cheesecake με ζαχαρούχο γάλα και μαρμελάδα φράουλα

Δροσερό γλυκό με γιαούρτι και λεμόνι

Cheesecake λεμόνι στο ποτήρι

Ανάλαφρο γιαουρτοζελέ με φρέσκα ροδάκινα
Παγωτό σάντουιτς με γέμιση βανίλια και μπισκότα φιστικοβούτυρου
Σπιτικό ζελέ με φρέσκες φράουλες
Γλυκό ψυγείου με ζελέ, κρέμα και μπισκότα
Cheesecake χωρίς ψήσιμο με ζελέ κεράσι
Παγωτό με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και αλατισμένη καραμέλα

Μαλεμπί με μαστίχα, σιρόπι τριαντάφυλλο και φιστίκι Αιγίνης

Πανακότα με φιστίκι Αιγίνης, γιαούρτι και μέλι
Πολύχρωμο μωσαϊκό ζελέ με γιαούρτι
Ατομικά ζελέ βερίκοκο

Τούρτα παρφέ με φράουλες και καραμελωμένα φιστίκια Αιγίνης

Παγωτό σάντουιτς με μαύρη σοκολάτα και κεράσια στην παγωτομηχανή

Affogato με ζαμπαγιόν

Αρμενοβίλ με καραμελωμένο γάλα
