Εδώ σας προτείνω μια τόση δα μικρή παραλλαγή της γέμισης, γιατί σκέτη σαντιγί δεν είναι λίγο βαρετή; Της πρόσθεσα λοιπόν λευκή σοκολάτα και τυρί κρέμα, αντικατέστησα τα μαυροκέρασα με βύσσινα κομπόστα - γιατί πού να τα βρω μαυροκέρασα τέτοια εποχή; - και το Kirsch με λικέρ βύσσινο. Σας διαβεβαιώνω, είναι ακόμη πιο νόστιμη!
Για το παντεσπάνι
- 5 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι
- 30 γρ. κακάο
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- σπορέλαιο για τα ταψιά
Για την κρέμα και τη διακόσμηση
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λεύκη, σε κομματάκια
- 200 γρ. τυρί κρέμα φρέσκο
- 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 1 κονσέρβα βύσσινα κομπόστα ή κεράσια μαρασκίνο
- 4-5 κ.σ. γερμανικό ποτό Kirsch ή λικέρ βύσσινο
- ξύσμα κουβερτούρα
Ερυθρό ενισχυμένο Ruby Port, blend των ποικιλιών Touriga Franca, Touriga Nacional Tinta Roriz and Tinta Barroca, με απίστευτη πολυπλοκότητα κόκκινων φρούτων και πολύ μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Six Grapes Reserve Port Graham’s
Ξεκινάμε από το παντεσπάνι
- Για την τούρτα black forest προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Ρίχνουμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 8 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να γίνει λευκό και αφράτο. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
- Μεταφέρουμε το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σε σουρωτήρι και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντάς τα απαλά με μια μαρίζ, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κόβουμε με το ψαλίδι 3 δίσκους από χαρτί ψησίματος και στρώνουμε με αυτούς 3 ταψάκια διαμέτρου 22 εκ. Τους αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο.
- Μοιράζουμε σε αυτά το μείγμα που ετοιμάσαμε και ψήνουμε τα παντεσπάνια στον φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου.
- Ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσουν λίγο, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και τραβάμε προσεκτικά τα χαρτιά να ξεκολλήσουν.
- Σκεπάζουμε τα παντεσπάνια με δεύτερη πετσέτα, γιατί δεν θέλουμε να ξεραθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και βάζουμε την κρέμα γάλακτος να χτυπηθεί στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Ανακατεύουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το τυρί κρέμα και αφού αφρατέψει καλά το μείγμα, το ενσωματώνουμε στη σαντιγί.
- Μεταφέρουμε το τελικό μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και το αφήνουμε στο ψυγείο.
Στήνουμε την τούρτα
- Στραγγίζουμε τα βύσσινα και κρατάμε τον ζωμό της κονσέρβας. Αφήνουμε τα βύσσινα στο σουρωτήρι να στραγγίζουν μέχρι να τα χρειαστούμε.
- Για να μοντάρουμε την τούρτα στρώνουμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος και ανακατεύουμε το λικέρ με 1 φλ. σιρόπι από την κονσέρβα. Με αυτό το μείγμα σιροπιάζουμε το πρώτο παντεσπάνι, ρίχνοντάς το με κουταλάκι του γλυκού.
- Σκεπάζουμε με μία στρώση κρέμας, μοιράζουμε πάνω το ⅓ των βύσσινων και συνεχίζουμε με δεύτερο δίσκο παντεσπάνι, σιρόπι, κρέμα, ακόμη ⅓ από βύσσινα, τελευταίο δίσκο παντεσπάνι και σιρόπι.
- Με την υπόλοιπη κρέμα καλύπτουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά όλης της τούρτας και την πασπαλίζουμε παντού με το ξύσμα σοκολάτας.
- Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα βύσσινα ή με κεράσια μαρασκίνο και αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο να σταθεί για 1-2 ώρες τουλάχιστον πριν τη σερβίρουμε.
Καλό είναι τα παντεσπάνια να ετοιμάζονται από την προηγούμενη μέρα και αφού κρυώσουν εντελώς τα διατηρούμε ως την επόμενη τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη.
Ιωάννα Σταμούλου