Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί αν η Ελλάδα με όλο αυτό τον πλούτο που διαθέτει σε τοπικά προϊόντα, παράγει λικέρ και αν αυτό αξίζει να συζητιέται. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει κιόλας και απλώς να μην είχες καταλάβει τη σημαντικότητα του τη δεδομένη στιγμή, αφού σήμερα, τέσσερα ελληνικά λικέρ φέρουν την επίσημη σφραγίδα ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη): η Μαστίχα Χίου, το Κίτρο Νάξου, το Κουμ Κουάτ Κέρκυρας και η Τεντούρα Πατρών. Αν  λοιπόν νομίζεις ότι είναι απλώς γλυκά ποτά, τότε ετοιμάσου να αναθεωρήσεις.

Μαστίχα Χίου- ένα πολύτιμο δάκρυ σε ποτήρι

Η μαστίχα της Χίου έκανε διάσημο το νησί και προσέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη στους κατοίκους της. Η μαστίχα είναι η αρωματική ρητίνη που προέρχεται από το μαστιχόδεντρο που ευδοκιμεί στη νότια Χίο και έχει ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Οι ντόπιοι παραγωγοί χρησιμοποιούν παραδοσιακούς χάλκινους άμβυκες για να αποστάξουν κρυστάλλους μαστίχας με αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, δημιουργώντας ένα απόσταγμα που στη συνέχεια γλυκαίνεται και αραιώνεται με την προσθήκη σακχάρων. Το λικέρ μαστίχας σερβίρεται ως επιδόρπιο ή απεριτίφ παγωμένο μαζί με τριμμένο πάγο.

Κίτρο Νάξου- ένα αξέχαστο άρωμα

Στη Νάξο, δεν αγαπούν μόνο την πατάτα και τη γραβιέρα. Το Κίτρο, ένας καρπός που μοιάζει με λεμόνι αλλά έχει πολύ πιο δυνατά αρώματα, αποτέλεσε για δεκαετίες εξαγωγικό προϊόν και σήμερα είναι η καρδιά ενός μοναδικού λικέρ.

Ο καρπός του, που μοιάζει λίγο με το λεμόνι, είχε σημαντικές εξαγωγές. Από το φυτό αυτό οι ποτοποιοί συλλέγουν τα φύλλα, που είναι ιδιαίτερα αρωματικά, και τα τοποθετούν μαζί με φλούδες φρούτου σε οινόπνευμα (αλκοόλη γεωργικής προέλευσης) και σε χάλκινα καζάνια (άμβυκες). Αφού, τα αφήσουν για τουλάχιστον 12 ώρες ώστε να εκχυλίσουν αρώματα, τα αποστάζουν και το απόσταγμα αραιώνεται, γλυκαίνει με ζάχαρη και χρωματίζεται με φυτικές χρωστικές. Υπάρχουν τρεις τύποι λικέρ, ο πιο δυνατός και λιγότερο γλυκός έχει συνήθως λευκό χρώμα και 36 αλκοολικούς βαθμούς, ο ενδιάμεσος τύπος έχει κίτρινο χρώμα και 33 βαθμούς και ο περισσότερο γλυκός και λιγότερο αλκοολικός των 30 βαθμών που έχει πράσινο χρώμα. Συνήθως, το λικέρ αυτό πίνεται δροσερό μετά το γεύμα. 

Κουμ Κουάτ Κέρκυρας- Η φρουτένια γεύση του νησιού

Το Κουμ Κουάτ είναι ένα δέντρο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και καλλιεργείται στην Κέρκυρα από το 1924. Το δέντρο αυτό δεν ξεπερνά τα 2,5 μέτρα και παράγει το χειμώνα ένα πορτοκαλί φρούτο σε μέγεθος αρκετά μικρότερο από ένα μανταρίνι. Το φρούτο αυτό περιέχει κουκούτσια και έχει ιδιαίτερα γλυκόπικρη γεύση, για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται στην παραγωγή λικέρ, μαρμελάδας και γλυκό του κουταλιού. Το άρωμα του λικέρ θυμίζει έντονα πορτοκάλι και φράουλα.

Τεντούρα Πατρών – Ο μυστικός πειρασμός

Η Τεντούρα είναι η γλυκιά σκοτεινή πλευρά της απόλαυσης. Παράγεται αποκλειστικά στην Πάτρα και έχει βαθύ καφέ χρώμα, γεμάτο αρώματα από κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο. Κάθε παρασκευαστής κρατά τη δική του συνταγή ως επτασφράγιστο μυστικό, με πινελιές από εσπεριδοειδή, τοπικούς οίνους ή άλλα μπαχαρικά. Σερβίρεται είτε μόνη της ως χωνευτικό λικέρ είτε με λίγη σόδα για πιο ανάλαφρη αίσθηση και συνδυάζεται υπέροχα με καρυδόπιτα, χουρμάδες ή και σοκολάτα.

Πίσω από κάθε γουλιά, μια ιστορία

Αυτά τα τέσσερα λικέρ δεν είναι απλά ποτά. Είναι ολόκληρη η παράδοση, η γη, το μικροκλίμα και η κουλτούρα κάθε τόπου εμφιαλωμένα. Δοκίμασέ τα, γνώρισέ τα, βάλ' τα στη δική σου κουζίνα ή παρέα με τα γλυκά σου. Γιατί σε κάθε γουλιά, κρύβεται ένα κομμάτι Ελλάδας.