Το μυστικό για τέλειο φακόρυζο βρίσκεται στο σωστό μαγείρεμα του ρυζιού ώστε να μη λασπώσει, γι' αυτό και δεν το μαγειρεύουμε από την αρχή, αλλά το προσθέτουμε προς το τέλος. Σημαντική κατά τη γνώμη μου είναι και χρήση φρέσκων μυρωδικών, όπως μαϊντανού ή κόλιανδρου, που προσθέτουν άρωμα, γεύση και επιπλέον θρεπτικά στοιχεία.

Υλικά
  • 200 γρ. φακές
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  • 1 κρεμμύδι (το μισό ψιλοκομμένο και το άλλο μισό κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι ξερό
  • 1 lt ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
  • μαϊντανός ή κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
  • 1-2 κ.σ. χυμό λεμόνι 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ροδίτης με διακριτικά αρώματα φρούτων και αποξηραμένες φυτικές νύξεις. Η πρόταση του WSPC: Ροδίτης - Άωτον Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε το φακόρυζο ξεπλένουμε τις φακές καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1 φύλλο δάφνης και μπόλικο νερό και τις βράζουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φέτες κρεμμυδιού μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μεταφέρουμε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  3. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας.
  5. Προσθέτουμε τις φακές στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τον ζωμό ή το νερό, το δεύτερο φύλλο δάφνης, τη ρίγανη (ή το θυμάρι), αλάτι και πιπέρι.
  6. Αφήνουμε τις φακές να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
  7. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, για 15-20 λεπτά, μέχρι το γίνει ρύζι και το φαγητό να έχει απορροφήσει τα περισσότερα υγρά. Αν χρειάζεται, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό ή νερό για να μη στεγνώσει και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  8. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε μέσα το σοταρισμένο κρεμμύδι. Αν θέλουμε προσθέτουμε φρέσκο χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο. Στο σερβίρισμα προαιρετικά ραντίζουμε με ένα ελαιόλαδο.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως πράσο, καρότο ή κόκκινη πιπεριά, για περισσότερη γεύση.
  • Αντί για καρολίνα ή νυχάκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα αρωματικό ασιατικό ρύζι, όπως μπασμάτι ή jasmine, ρυθμίζοντας το χρόνο μαγειρέματος ανάλογα με το κάθε ρύζι.