Υλικά
  • 200 γρ. φακές χοντρές
  • 1 αγγουράκι
  • 15 ντοματίνια
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 200γρ. φέτα τρίμμα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι δυόσμο ή βασιλικό (τα φυλλαράκια ψιλοκομμένα)
  • αλάτι

Για τη βινεγκρέτ

  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό κρασί Δαφνί από την Κρήτη. Η πρότασή μας: Δαφνί Ψαράδες - Λυραράκη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη διαφορετική χωριάτικη σαλάτα με φακές, βράζουμε τις φακές σε κατσαρόλα με άφθονο νερό για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό.
  2. Τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με φρέσκο αλατισμένο νερό και βράζουμε μέχρι να γίνουν τρυφερές, προσέχοντας να μην παραβράσουν και σκάσει η φλούδα τους.
  3. Στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά. Κόβουμε στη μέση το αγγουράκι, αφαιρούμε τα σποράκια του και το κόβουμε σε κυβάκια. Σε κυβάκια κόβουμε επίσης τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
  5. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας το ελαιόλαδο, με το ξύδι, το ξύσμα λεμονιού και ανάλογο αλατοπίπερο.
  6. Ρίχνουμε σε σαλατιέρα τις φακές, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τον βασιλικό ή τον δυόσμο. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.
    Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τη φέτα και διακοσμώντας με ολόκληρα φυλλαράκια δυόσμου και επιπλέον ελαιόλαδο, αν το επιθυμούμε.

Αν μας πέφτει βαρύ στο στομάχι το ωμό κρεμμύδι, μπορούμε να περάσουμε από ένα ελαφρύ σοτάρισμα πριν το ανακατέψουμε στη σαλάτα.