Το γιορτινό τραπέζι δεν είναι απλώς ένα κυρίως πιάτο και μία σαλάτα. Αλλά όλα τα γύρω-γύρω. Αυτά του δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, τη νοστιμιά και την τσαχπινιά του. Αυτά τα στοιχεία που το γεμίζουν και το κάνουν πλούσιο, γεμίζοντας στη συνέχεια το πιάτο σου με διάφορα καλούδια, ενώ μετά τσιμπάς από εδώ και από εκεί.
Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα απολαυστικές προτάσεις για παραδοσιακές πίτες, τάρτες, ορεκτικά και ιδιαίτερες συνταγές για να έχει το γιορτινό σου τραπέζι αφθονία.
Παραδοσιακή κιμαδόπιτα με πράσο και ζύμη κουρού
Αυτή η παραδοσιακή κιμαδόπιτα με πράσο και τυριά είναι χορταστική, ιδιαίτερα γευστική και ταιριάζει γάντι στο γιορτινό τραπέζι.
Γιορτινή κοτόπιτα σε φόρμα για κέικ
Μια ιδιαίτερη κοτόπιτα, λίγο πιο πληθωρική χάρη στη ζουμερή γέμιση, που θα ψήσεις σε φόρμα και θα τη σερβίρεις στο γιορτινό τραπέζι σε πιατέλα, σαν τούρτα!
Κοφτόπιτα
Μία πίτα - από τις πολλές - που έρχεται από τα Ιωάννινα, τρώγεται ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και σύμφωνα με την παράδοση, στο παρελθόν οι γυναίκες έφτιαχναν με σιτάρι που ετοίμαζαν μόνες τους σε χειρόμυλο, γεγονός που ήταν και η αφορμή για την ονομασία της και το πρώτο συνθετικό «κοφτό». Και επειδή σερβιριζόταν Πρωτοχρονιά, έκρυβε βέβαια μέσα της και ένα φλουρί για τον τυχερό.
Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ψωμάκια μπουκιές γεμιστά με μοτσαρέλα και βασιλικό
Ψωμάκια σε μέγεθος μπουκιάς, που στη γεύση θυμίζουν πίτσα Ναπολιτάνα καθώς ψωμί, τυρί, σάλτσα ντομάτας και βασιλικός ενώνονται σε μια μπουκιά. Αν τα σερβίρετε ζεστά με τη μοτσαρέλα να λιώνει στο στόμα θα εξαφανιστούν από τον μπουφέ σας σε χρόνο dt.
Πηχτή, το χριστουγεννιάτικο ορεκτικό που φτιάχνουν στην Κρήτη και στη Μακεδονία
Η πηχτή είναι ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο φαγητό, γεμάτο πλούσια γεύση και νοσταλγία. Πρόκειται για ένα είδος ζελέ που φτιάχνεται από βρασμένα μέρη χοιρινού. Σερβίρεται συνήθως κρύο, κομμένο σε κομμάτια και συνοδεύεται ιδανικά από ψωμί, ελιές ή τουρσί, προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων.
Γιορτινό ντιπ καπνιστής πέστροφας με μπρικ
Μια πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή που παντρεύει την πλούσια γεύση της καπνιστής πέστροφας με το φινετσάτο μπρικ και μπορεί να σερβιριστεί σαν καλωσόρισμα, συνοδευόμενο από ωραία κράκερ, ψωμάκια ή ωμά λαχανικά και ένα ξηρό, λευκό αφρώδη οίνο.
Τάρτα κολοκύθας με πράσο και τρία τυριά
Μια πληθωρικά νόστιμη τάρτα που τρώγεται σαν ελαφρύ γεύμα, παρέα με μια πράσινη σαλάτα ή σερβίρεται σαν πρώτο πιάτο στα κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις με τη ρουστίκ της παρουσία.
Τάρτα με μανιτάρια και φινόκιο αλα blind baking
Το φθινόπωρο είναι η εποχή των μανιταριών, άρα και η ιδανική στιγμή να ετοιμάσετε αυτή τη λαχταριστή τάρτα με μανιτάρια και φινόκιο.