Υλικά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 πράσα κομμένα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι λευκό, χοντροκομμένο
- 6 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- 2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 500 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 15 γρ. μανιτάρια άγρια αποξηραμένα, μουλιασμένα σε ½ φλ. ζεστό νερό για 30'
- ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
- 1 φλ. ζωμό λαχανικών
- περίπου ¼ φλ. γάλα της αρεσκείας μας
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα κρουτόν
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φασκόμηλο (τα μεγαλύτερα φύλλα)
- 3-4 φέτες προζυμένιο ψωμί
- ελαιόλαδο
- ανθό αλατιού
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό κρασί! Chardonnay με συμπύκνωση και παλαίωση σε δρυ.
Chardonnay - Κτήμα Κατσαρού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10'.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και τις πατάτες και σοτάρουμε για άλλα 2'-3'.
- Σουρώνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και κρατάμε το νερό τους. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τα φρέσκα μανιτάρια, δυναμώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 10'.
- Βγάζουμε μερικά από τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα κρατάμε για το σερβίρισμα.
- Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε για 5’ στη συνέχεια χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία, σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτουμε το νερό που μούλιασαν τα μανιτάρια, περνώντας το από σουρωτήρι, το ζωμό, αλάτι και σιγοβράζουμε για περίπου 20'.
- Εν τω μεταξύ ψήνουμε τις φέτες ψωμιού σε τοστιέρα ή φρυγανιέρα, μέχρι να ροδίσουν και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και πιπέρι.
- Σε μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα φύλλα φασκόμηλου για περίπου 1'. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κρατάμε και το λάδι τους.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα με τη σούπα από τη φωτιά και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται και πιπέρι.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ, προσθέτουμε από πάνω τα αποξηραμένα μανιτάρια που έχουμε κρατήσει, το τραγανό φασκόμηλο, 1 σταγόνα από το λάδι φασκόμηλου και τα κρουτόν.
Τα κρουτόν που ετοιμάσαμε, διατηρούνται κλεισμένα αεροστεγώς σε δοχείο για 2-3 μέρες. Ταιριάζουν πολύ και σε σαλάτες, ενώ μπορούμε επίσης να τα θρυμματίσουμε ελαφρά και να πασπαλίσουμε με αυτά μακαρονάδες ή τηγανητά αυγά.