Υλικά
  • 4  πατάτες μεγάλες (τύπου Russet ή Κύπρου)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 100 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα, τσένταρ ή άλλο που λιώνει)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι

Chardonnay με αρώματα πράσινου μήλου, ώριμων εσπεριδοειδών, βανίλιας και νότες από λευκά άνθη. Η πρόταση του WSPC: Woodbridge Chardonnay Robert Mondavi
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις ψητές πατάτες με βούτυρο, τυρί και φρέσκο μαϊντανό (jacket potatoes), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  2. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε. Τρυπάμε την επιφάνειά τους με πιρούνι 3-4 φορές.
  3. Τρίβουμε τις πατάτες καλά με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις τοποθετούμε σε σχάρα με ταψί από κάτω.
  4. Ψήνουμε για 60-70 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά και μαλακές μέσα.
  5. Μόλις ψηθούν, τις κόβουμε προσεκτικά στη μέση κατά μήκος (προσέχουμε να μην κόψουμε μέχρι κάτω) και τις ανοίγουμε.
  6. Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε κάθε πατάτα και από πάνω το τριμμένο τυρί.
  7. Αφήνουμε το τυρί να λιώσει ελαφρά και πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.
  • Αν προτιμάς πιο μαλακή φλούδα, τύλιξε τις πατάτες με αλουμινόχαρτο πριν τις βάλεις στον φούρνο.
  • Για επιπλέον γεύση, πρόσθεσε και ένα λιωμένο σκόρδο στο βούτυρο, ή σέρβιρε τις με sour cream ή γιαούρτι.