Υλικά
- 4 πατάτες μεγάλες (τύπου Russet ή Κύπρου)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 100 γρ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα, τσένταρ ή άλλο που λιώνει)
- 2 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι
Chardonnay με αρώματα πράσινου μήλου, ώριμων εσπεριδοειδών, βανίλιας και νότες από λευκά άνθη. Η πρόταση του WSPC: Woodbridge Chardonnay Robert Mondavi
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις ψητές πατάτες με βούτυρο, τυρί και φρέσκο μαϊντανό (jacket potatoes), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε. Τρυπάμε την επιφάνειά τους με πιρούνι 3-4 φορές.
- Τρίβουμε τις πατάτες καλά με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τις τοποθετούμε σε σχάρα με ταψί από κάτω.
- Ψήνουμε για 60-70 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές εξωτερικά και μαλακές μέσα.
- Μόλις ψηθούν, τις κόβουμε προσεκτικά στη μέση κατά μήκος (προσέχουμε να μην κόψουμε μέχρι κάτω) και τις ανοίγουμε.
- Προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε κάθε πατάτα και από πάνω το τριμμένο τυρί.
- Αφήνουμε το τυρί να λιώσει ελαφρά και πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως.
- Αν προτιμάς πιο μαλακή φλούδα, τύλιξε τις πατάτες με αλουμινόχαρτο πριν τις βάλεις στον φούρνο.
- Για επιπλέον γεύση, πρόσθεσε και ένα λιωμένο σκόρδο στο βούτυρο, ή σέρβιρε τις με sour cream ή γιαούρτι.