Το soufflé είναι γαλλική τεχνική μαγειρέματος που ολοκληρώνεται στο φούρνο, αλλά διαφέρει από το au gratin. Το soufflé που σημαίνει «φυσητό» γιατί περιέχει αέρα που το κάνει φουσκωτό, έχει σαν βάση του μια μπεσαμέλ που εμπλουτίζεται με χτυπημένα ασπράδια σε μαρέγκα, τα οποία του δίνουν και την ώθηση του φουσκώματος.
Το σουφλέ ξεφουρνίζεται φουσκωτό, αλλά λίγα λεπτά αργότερα πέφτει, γιατί ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί μέσα του φεύγει. Δεν χρειάζεται όμως να μας ρίξει, είναι φυσιολογικό.
- 1 κιλό πατάτες
- 500 ml γάλα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- ½ κ.γ. κόκκοι από πιπέρια
- 70 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- 180 γρ. τυρί τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό από την ποικιλία Arneis, με έντονα αρώματα εσπεριδοειδών, αχλαδιού και πράσινου μήλου, νότες λουλουδιών, φρεσκάδα και ζωηρή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Blange Arneis Ceretto
- Για τα ατομικά σουφλέ πατάτας με μπεσαμέλ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες ή κύβους, ανάλογα το μέγεθος της πατάτας και τι βολεύει καλύτερα σύμφωνα με τα ατομικά σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Ρίχνουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο, το φύλλο της δάφνης και το γάλα.
- Σιγοβράζουμε, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με καπάκι, για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες.
- Αφαιρούμε το σκόρδο, τα πιπέρια και δαφνόφυλλο και στραγγίζουμε τις πατάτες κρατώντας όμως το αρωματισμένο γάλα στην άκρη, για να φτιάξουμε μια μπεσαμέλ.
- Σκουπίζουμε την κατσαρόλα μας και τη βάζουμε ξανά στη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και όταν λιώσει και κάψει καλά προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα να φτιάξουμε της βάση μας, μια σφιχτή κρέμα δηλαδή, το ρου (roux).
- Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η μπεσαμέλ. Εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε πρώτα τους κρόκους και μετά το μισό τριμμένο τυρί.
- Ξεχωριστά χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα (με μίξερ χειρός είναι πιο εύκολο) και την ενσωματώνουμε στην μπεσαμέλ σε 2-3 δόσεις, ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Παίρνουμε 6 ατομικά σκεύη και στρώνουμε τον πάτο τους με μπεσαμέλ. Μοιράζουμε από πάνω τις πατάτες και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Θέλουμε να σκεπαστούν οι πατάτες.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια των σουφλέ. Τα σερβίρουμε ζεστά λίγα λεπτά αφού βγουν από το φούρνο.
Αντί για πατάτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη θέση τους άλλα λαχανικά, όπως κουνουπίδι, μπρόκολο, γλυκοπατάτα κλπ.