Υλικά

για ένα μέτριο ταψί

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
  • 3-4 μπαχάρια
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 130 ml κρασί λευκό
  • 4 πράσα κομμένα σε ροδέλες
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 συσκευασία ζύμη κουρού
  • αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • ελαιόλαδο για το ταψί

Ένα ροζέ Ξινόμαυρο με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και γλυκών μπαχαρικών. Η πρότασή μας: Rose de Xinomavro - Apostolos Thymiopoulos

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την παραδοσιακή κιμαδόπιτα με πράσο, σε φαρδύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά με το μπαχάρι, το μείγμα μπαχαρικών, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
  2. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τον κιμά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
  3. Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το πράσο, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει το πράσο.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά τον κιμά και το πράσο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Ενώνουμε τα δύο μείγματα, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα αυγά, το τυρί, πιπέρι και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Αλείφουμε ένα μέτριο ταψί με ελαιόλαδο και απλώνουμε το πρώτο φύλλο.
  8. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση ομοιόμορφα και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Αν τα φύλλα μας είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί, δεν τα κόβουμε, αλλά απλώνουμε τη ζύμη πατσαβουριαστά. Έτσι θα βγει νοστιμότερη η πίτα.
  9. Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας, χαράζουμε σε κομμάτια, και ραντίζουμε με λίγο νερό.
  10. Ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
  • Σε αυτή τη συνταγή, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον κιμά για μακαρόνια που μας περίσσεψε από την προηγούμενη.
  • Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά μισή συσκευασία ντομάτα κονκασέ.
  • Επίσης, αν θέλουμε η κρούστα μας να βγει γυαλιστερή μπορούμε να την αλείψουμε με ένα μείγμα από 1 αυγό, 2 κ.σ. νερό και 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο.
  • Το σημαντικό στην πίτα είναι το φύλλο. Προτιμήστε μια κουρού από κάποιο εργαστήριο που υπάρχει στη γειτονιά σας, καθώς θα είναι νοστιμότερο από του σούπερ μάρκετ. Αν ανοίγουμε φύλλο σπιτικό, θα υπολογίσουμε δύο φύλλα πάνω και δύο κάτω.