Υλικά
για μια ταρτιέρα διαμ. 28-30 εκ.
Για τη ζύμη
- 350γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 175γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 αυγό μεγάλο
- 90γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Για τη γέμιση
- 500γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους
- 1 πράσο σε φετούλες
- 1-2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 100γρ. γιαούρτι
- 2 αυγά
- 100γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 100γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 100γρ. μπλέ τυρί της επιλογής μας σε κυβάκια
- 1 ματσάκι κλαδάκια θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Κρασί! Ένα Sauvignon Blanc από την Νέα Ζηλανδία με φυτικά αρώματα και νότες από τροπικά φρούτα.
Greywacke Sauvignon Blanc
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για τα λαχανικά
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί.
- Απλώνουμε μέσα τα κυβάκια της κολοκύθας και τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στο φούρνο για 20'.
Για τη ζύμη
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη ζύμη, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα να γίνουν σαν ψιχουλιαστό μείγμα.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με σύρμα το αυγό με το γιαούρτι και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις του χεριού όλα τα υλικά, να γίνουν μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη.
- Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Βγάζουμε τα λαχανικά από τον φούρνο και τον χαμηλώνουμε στους 180οC.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, αλατοπίπερο και τα μισά φυλλαράκια του θυμαριού.
- Ανακατεύουμε μέσα την ψημένη κολοκύθα και το πράσο.
Για την πίτα
- Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο, με το οποίο καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας διαμέτρου 28-30 εκ.
- Τρυπάμε τη ζύμη παντού με πιρούνι και απλώνουμε μέσα τη γέμιση. Μοιράζουμε ομοιόμορφα και τα κυβάκια του μπλε τυριού και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη της τάρτας.
- Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι. Τη σερβίρουμε ζεστή, χλιαρή ή και κρύα.