Υλικά
- 170 γρ. βούτυρο κομμένο σε κύβους + επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
- 2½ κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
- 3 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
- 1 φλ. ξινόγαλο
- 1 φλ. γραβιέρα ή Gruyère τριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον πουρέ πατάτας στον φούρνο με ξινόγαλο και γραβιέρα βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και 2 κ.σ. αλάτι. Βράζουμε χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να τσιμπιούνται με πιρούνι.
- Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και τις λιώνουμε με την πρέσα του πουρέ.
- Προσθέτουμε τα 170 γρ. βούτυρο, το υπόλοιπο αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθεί στον πουρέ.
- Προσθέστε το ξινόγαλο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Επειδή θέλουμε ο πουρές να είναι αφράτος και κρεμώδης, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον ξινόγαλο, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 40x25 εκ.
- Κρατάμε 1 φλ. από τον πουρέ, αδειάζουμε τον υπόλοιπο μέσα στο σκεύος και ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα.
- Βάζουμε τον υπόλοιπο πουρέ σε κορνέ και σχηματίζουμε ροζέτες περιμετρικά του πουρέ. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το τριμμένο τυρί.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει ο πουρές μια ωραία, χρυσαφένια κρούστα.