
Μια πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή που παντρεύει την πλούσια γεύση της καπνιστής πέστροφας με το φινετσάτο μπρικ και μπορεί να σερβιριστεί σαν καλωσόρισμα, συνοδευόμενο από ωραία κράκερ, ψωμάκια ή ωμά λαχανικά και ένα ξηρό, λευκό αφρώδη οίνο.
Εκτός από ντιπ μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση σε σάντουιτς, με ή χωρίς μπρικ. Μπορούμε για παράδειγμα να το αλείψουμε σε ένα ωραίο, αφράτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα ή μπριος και να φτιάξουμε υπέροχα σαντουιτσάκια, που θα σερβίρουμε σαν finger food ακόμα και με τσάι.
Τα υλικά της συνταγής
Θα χρησιμοποιήσουμε καπνιστή πέστροφα ελληνικής προέλευσης, που βρίσκουμε εύκολα σε συσκευασία βάκουμ σε σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν. Στη συνταγή μας, προσθέτουμε και λίγο παντζάρι, που δίνει στο ντιπ απαλότερη γεύση και ένα ωραίο ροζ χρώμα που το κάνει γιορτινό και εντυπωσιακό στο σερβίρισμα.
Μπρικ βρίσκουμε σε διάφορες τιμές και ποιότητες, οπότε αποφασίζουμε τι θα χρησιμοποιήσουμε αναλόγως με το πόσα θέλουμε να διαθέσουμε. Μπορούμε όμως και να το παραλείψουμε τελείως και να γαρνίρουμε το ντιπ μας με φρεσκοκομμένο άνηθο και σχοινόπρασο.
Χαρακτηριστικά της συνταγής
Εδώ το ντιπ το κάνουμε λείο. Μπορούμε όμως, αν θέλουμε να έχει υφή, να φυλάξουμε λίγο ψιλοκομμένη πέστροφα και να την ανακατέψουμε μέσα στο τέλος, μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Αυτό είναι ωραίο όταν θέλουμε για παράδειγμα να φτιάξουμε ένα σάντουιτς σε ψωμί με τραγανή κόρα, όπως μπαγκέτα.
Εδώ τα σερβίρω με μπλίνις (blinis) τα οποία ειδικά την περίοδο των γιορτών τα βρίσκουμε εύκολα στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή σε ντελικατέσεν. Τα μπλίνις είναι μικρά, αφράτα ρώσικα pancakes, παραδοσιακά φτιαγμένα με μαγιά και αλεύρι φαγόπυρου, αν και συχνά χρησιμοποιείται και αλεύρι σίτου. Σερβίρονται κυρίως ως ορεκτικό συνοδευόμενα από χαβιάρι, μπρικ, καπνιστό σολομό, και sour cream (σμετάνα). Η γεύση τους είναι ελαφρώς υπόξινη λόγω της μαγιάς, και η υφή τους είναι αφράτη και απαλή, προσφέροντας τέλεια βάση για αλμυρές και έντονες γεύσεις. Πριν τα σερβίρουμε τα ζεσταίνουμε ελαφρώς, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- 200 γρ. φιλέτο καπνιστής πέστροφας, καθαρισμένο προσεκτικά από κόκαλα ή ίχνη πέτσας
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 παντζάρι μικρό, βρασμένο ή στον ατμό (περίπου 50 γρ. καθαρισμένο)
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ½ κ.γ. ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο
- 1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο + επιπλέον για το σερβίρισμα
- 2 κ.σ. μπρικ
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό, αφρώδες Blanc de Noirs από την ποικιλία Ξινόμαυρο με πολυδιάστατη μύτη από εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, νότες μπριός και αίσθηση βοτανικής φρεσκάδας με ισορροπημένη οξύτητα και καθαρή επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Hommage - Scaperdas Freres
- Για το ντιπ καπνιστής πέστροφας σπάμε με ένα πιρούνι την πέστροφα σε μικρά κομματάκια.
- Βάζουμε στον πολυκόφτη το τυρί κρέμα, το παντζάρι, το γιαούρτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα να γίνει λείο.
- Προσθέτουμε την πέστροφα, τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε καλά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και ανακατεύουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού, 1 κ.σ. σχοινόπρασο και πιπέρι.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, μεταφέρουμε το ντιπ σε ένα όμορφο μπολ σερβιρίσματος, βάζουμε από πάνω το μπρικ και πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο. Συνοδεύουμε με μπλινις, κράκερ και κριτσίνια ή ψωμί κομμένο σε φέτες και φρυγανισμένο.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένο άνηθο, αντί για σχοινόπρασο, καθώς και να παραλείψουμε το μπρικ και να γαρνίρουμε το ντιπ μόνο με φρέσκα μυρωδικά.