
Υλικά
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 4 κ.σ. μέλι
- 250ml μπίρα ξανθιά
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 6 φέτες μπέικον (3 χοντροκομμένες + 3 ολόκληρες)
- 2 αυγά μεσαία
- ½ κ.σ. σουσάμι μαύρο
- 1 κ.γ. σπόρους μάραθου
Για το βούτυρο βασιλικού
- 130 γρ. βούτυρο ανάλατο, μαλακό
- 1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. ανθό αλατιού
Ροζέ, Ξινόμαυρο με αρώματα λιαστής ντομάτας, δαμάσκηνου και τριαντάφυλλου με ελαφριές νότες βοτάνων. Η πρότασή μας: Ροζέ Ξινόμαυρο - Oenos Nature
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για το κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
- Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και στρώνουμε τη βάση της με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μικρό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, καβουρδίζουμε το σουσάμι και τους σπόρους μάραθου μέχρι να μοσχομυρίσουν, για περίπου 3'. Μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε το χοντροκομμένο μπέικον μέχρι να γίνει πολύ τραγανό. Το μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, τα αυγά, την μπίρα και χτυπάμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το τηγανισμένο μπέικον και τους καβουρδισμένους σπόρους, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Βάζουμε από πάνω τις ολόκληρες φέτες μπέικον, τις οποίες ίσως χρειαστεί να στερεώσουμε με οδοντογλυφίδες στα μισά του χρόνου ψησίματος.
- Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, οι φέτες μπέικον να δείχνουν τραγανές και όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει στεγνή.
- Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Για το βούτυρο βασιλικού
- Όσο κρυώνει το κέικ μας, φτιάχνουμε το βούτυρο βασιλικού: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Αν το βούτυρο γίνει πολύ μαλακό και ρευστό, το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε το κέικ συνοδεύοντας με το βούτυρο.
- Το κέικ διατηρείται εκτός ψυγείου για 1 μέρα και στο ψυγείο για 5.
- Tο βούτυρο διατηρείται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες. Μπορούμε να το προσθέσουμε ως αρωματικό σε τηγανητά αυγά, μακαρονάδες ή πιλάφι.