
Η παραδοσιακή πηχτή γίνεται με χοιρινά κόκαλα, αυτιά και πόδια. Ωστόσο, η δική μας οικογενειακή παράδοση περιλαμβάνει μοσχαρίσια κόκαλα αντί για χοιρινά. Η συνταγή για την πηχτή απαιτεί χρόνο, ώστε να μπορέσει το φυσικό κολλαγόνο από τα κόκαλα να διαχυθεί στο νερό και να την κάνει να πήξει. Συνεπώς, οι χρόνοι που αναφέρουμε μπορεί να διαφέρουν στην εκτέλεση. Αυτό εξαρτάται από το είδος του κόκαλου, την ηλικία του ζώου ακόμα και από τον τρόπο με τον οποίο είναι κομμένα. Για να βεβαιωθούμε πως είναι έτοιμο, αρκεί να δοκιμάσουμε ελάχιστες σταγόνες από τον ζωμό - αν νιώσουμε στα χείλη μας μια κολλώδη αίσθηση, τότε είναι έτοιμο.
- κόκαλα μοσχαρίσια
- 800 γρ. χοιρινό, μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε μερίδες
- 3-5 σκελίδες σκόρδο
- 1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
- αλάτι
- μπούκοβο (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- άνηθο φρέσκο
- βρώσιμα λουλούδια
Λευκό, αφρώδες, blend των ποικιλιών Chardonnay και Pinot Noir με πολύπλοκα αρώματα μπριός και ζύμης, ανθικότητα και νύξεις ορυκτότητας. Η πρότασή μας: Tattile Brut Nature - Milia Riza
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κόκαλα, αφού πρώτα τα ξεπλύνουμε και γεμίζουμε με νερό, να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε στο νερό για ένα βράδυ.
- Την επόμενη μέρα, ξεπλένουμε πολύ καλά τα κόκαλα, τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και γεμίζουμε με νερό μέχρι να τα σκεπάσουμε. Φέρνουμε σε βρασμό και με κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μειωθεί η ποσότητα του νερού στα ¾.
- Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα, αλατίζουμε και βράζουμε για άλλες 3-4 ώρες περίπου ή μέχρι να μειωθεί η αρχική ποσότητα του ζωμού στο ¼.
- Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, δοκιμάζοντας λίγες σταγόνες από τον ζωμό - θα πρέπει να αισθανόμαστε ότι ο ζωμός κολλάει στα χείλη μας.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ λίγο από τον ζωμό μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο. Επιστρέφουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα.
- Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Το ξεψαχνίζουμε, πετάμε τυχόν λίπη, και το κομματιάζουμε με τα χέρια.
- Σε μια μεγάλη φόρμα ή πολλές μικρότερες, βάζουμε το κρέας, τα κομματάκια του καρότου και το μπούκοβο.
- Στραγγίζουμε τον ζωμό, περνώντας τον από σουρωτήρι που έχουμε στρώσει με τουλπάνι, δοκιμάζουμε το αλάτι και περιχύνουμε το κρέας.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα βάζουμε την πηχτή στο ψυγείο για ένα βράδυ.
- Με σπάτουλα αφαιρούμε το λίπος που έχει παγώσει στην επιφάνεια και ξεφορμάρουμε την πηχτή, περνώντας ένα μαχαίρι στα τοιχώματα της φόρμας για να ξεκολλήσει ή τη βουτάμε για 1-2 λεπτά σε καυτό νερό και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Σερβίρουμε με φρέσκο άνηθο και βρώσιμα λουλούδια.