Υλικά

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 30 γρ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
  • 220 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 150 γρ. πλιγούρι χοντρό 
  • 650 γρ. γάλα φρέσκο, κατσικίσιο ή αγελαδινό
  • 2 αυγά
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. φέτα σκληρή
  • αλάτι

Για το ψήσιμο

  • 1 ασπράδι αυγού
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. νερό

Λευκό Κρασί! Chenin Blanc από την Ν. Αφρική με πλούσια φρουτώδη αρώματα, νότες ξηρών καρπών και επίμονη επίγευση.
Chenin Blanc Collection Glen Carlou

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Το φύλλο

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το νερό, το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για 6'-8'.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40'.

Η γέμιση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 300 γρ. νερό, αλατίζουμε και βράζουμε το πλιγούρι. 
  2. Μόλις «πιει» το νερό του και αρχίζει να στεγνώνει, προσθέτουμε το γάλα, λίγο ακόμη αλάτι, το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. 
  3. Όταν το πλιγούρι αποκτήσει κρεμώδη υφή, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
  4. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του μείγματος, προσθέτουμε τη φέτα θρυμματισμένη και τα αυγά.

Η πίτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC, στις αντιστάσεις και λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 34 εκ..
  2. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 ίσα κομμάτια, πασπαλίζουμε τον πάγκο και το κάθε ζυμάρι με νισεστέ και με πλάστη ανοίγουμε 6 φύλλα χωριάτικα (όχι πολύ χοντρά) με διάμετρο περίπου 38 εκ.
  3. Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα τσαλακωτά, τα οποία λαδώνουμε καλά ένα - ένα και τοποθετούμε ανάμεσα το φλουρί.
  4. Απλώνουμε τη γέμιση και τελειώνουμε, κλείνοντας την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης τσαλακωτά, χωρίς να ξεχνάμε να τα λαδώσουμε.
  5. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι, το νερό, το ελαιόλαδο και αλείφουμε την πίτα. Με ένα πιρούνι τρυπάμε την επιφάνεια της πίτας ή την χαράζουμε με μαχαίρι.
  6. Ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα, στο χαμηλότερο ράφι, μέχρι να χρυσοροδίσει η κοφτόπιτα.
  7. Παραδοσιακά, κόβουμε την κοφτόπιτα πριν το πρώτο γεύμα της Πρωτοχρονιάς.

Αν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο, χρησιμοποιούμε καλής ποιότητας, συσκευασμένο, χωριάτικο φύλλο.