Υλικά
- 1 κουνουπίδι μέτριο
- 1 lt γάλα
- ⅓ από στικ κανέλας
- 50 γρ. βούτυρο
- 6-7 φέτες ψωμί μπαγιάτικο, λεπτές
- 4 αυγά
- 350 γρ. γραβιέρα Κρήτης χοντροτριμμένη ή άλλο τυρί της επιλογής μας
- 100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Chardonnay με αρώματα ροδάκινου, ανανά, περγαμόντου, βανίλιας και βουτύρου. Πλούσιο στο στόμα, με γεμάτο σώμα και δροσιστική οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Idisma Drios Wine Art Estate
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το γκρατέν με κουνουπίδι και μπέικον κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και αφού το πλύνουμε και το στραγγίσουμε, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα με την κανέλα, το μισό γάλα και όσο νερό χρειάζεται για να σκεπάσει το κουνουπίδι. Η κανέλα θα διώξει τη δυσάρεστη μυρωδιά και το γάλα θα κάνει το κουνουπίδι ακόμη πιο γευστικό και κρεμώδες.
- Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Το στραγγίζουμε και πετάμε την κανέλα.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 30 εκ. και το στρώνουμε με πολύ λεπτές φέτες ψωμιού ή ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα.
- Σκορπίζουμε από πάνω ομοιόμορφα το υπόλοιπο βούτυρο, το βρασμένο κουνουπίδι και το μπέικον.
- Χτυπάμε τα αυγά με τα 300 γρ. των τριμμένων τυριών και το υπόλοιπο γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό με το μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αφήνουμε στο μεταξύ να απορροφήσει το ψωμί το μείγμα του γάλακτος.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
- Σερβίρουμε το φαγητό πασπαλίζοντας με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ιωάννα Σταμούλου