Υλικά
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, καθαρισμένο
- 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ή δυόσμο ψιλοκομμένο ή ανάμεικτα
- 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο, για το άλειμμα της πίτας
Sauvignon Blanc με φρουτώδη χαρακτήρα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, νότες φυτικότητας και πράσινης πιπεριάς, με υψηλή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Sauvignon Blanc Estate Series Vina Errazuriz
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σπανακόπιτα με σφολιάτα και φέτα πλένουμε καλά το σπανάκι και το χοντροκόβουμε.
- Σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα πλασωτέ σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σπανάκι, λίγο αλάτι και αφήνουμε να μαραθούν, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε καλά να φύγουν τα υγρά.
- Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό (ή τον δυόσμο), τη φέτα, τα αυγά, αλάτι - αν χρειάζεται ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η φέτα -, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Αν τα φύλλα μας είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί, δεν τα κόβουμε, αλλά απλώνουμε τη ζύμη πατσαβουριαστά.
- Αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο αυγού και χαράσουμε ελαφρά την πίτα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 45-55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
- Αφήνουμε τη σπανακόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλα μυρωδικά, ανάλογα με την εποχή όπως μυρώνια, καυκαλήθρες ή και μάραθο.