
Υλικά
για 1 ταρτιέρα διαμ. 22-24 εκ.
Για τη ζύμη
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, κρύο, σε κυβάκια
- 1 αυγό
- 2-3 κ.σ. νερό κρύο
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. σπανάκι φρέσκο
- 200 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρούς κύβους
- 100 γρ. φέτα (ή άλλο λευκό τυρί), θρυμματισμένη
- 50 γρ. τυρί κίτρινο, τσένταρ ή γραβιέρα, τριμμένο
- 2 αυγά
- 150 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Sauvignon Blanc με ένταση, αρωματική πολυπλοκότητα τροπικών φρούτων και φυτικότητας, υψηλή οξύτητα και επίγευση με διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Holdaway Sauvignon Blanc Black Canvas
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την τάρτα με σπανάκι και κολοκύθα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το αυγό και λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κολοκύθα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο.
- Βγάζουμε την κολοκύθα από το τηγάνι και στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα με διάμετρο 22-24 εκ. Φροντίζουμε η ζύμη να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας και κόβουμε περιμετρικά με μαχαίρι ό,τι περισσεύει.
- Τρυπάμε τη ζύμη παντού με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω βάζουμε ειδικά βαρίδια για τάρτα ή λίγα φασόλια/ρύζι για να κρατήσει ωραία το σχήμα της στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε τη ζύμη για 10-12 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με το βάρος και ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει σχετικά η βάση.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το σπανάκι και τα κομμάτια της κολοκύθας πάνω στη ζύμη. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αυγών-τυριών.
- Ψήνουμε την τάρτα για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.
- Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο φρέσκο μυρωδικό στη γέμιση, όπως μυρώνια ή μαϊντανό.