Υλικά

για 1 ταρτιέρα διαμ. 22-24 εκ.

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, κρύο, σε κυβάκια
  • 1 αυγό
  • 2-3 κ.σ. νερό κρύο
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 200 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 100 γρ. φέτα (ή άλλο λευκό τυρί), θρυμματισμένη
  • 50 γρ. τυρί κίτρινο, τσένταρ ή γραβιέρα, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • 150 ml κρέμα γάλακτος ή γάλα
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Sauvignon Blanc με ένταση, αρωματική πολυπλοκότητα τροπικών φρούτων και φυτικότητας, υψηλή οξύτητα και επίγευση με διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Holdaway Sauvignon Blanc Black Canvas

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την τάρτα με σπανάκι και κολοκύθα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την κολοκύθα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει λίγο.
  4. Βγάζουμε την κολοκύθα από το τηγάνι και στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε το σπανάκι μέχρι να μαραθεί. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τα τυριά, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Ανοίγουμε τη ζύμη σε στρογγυλό δίσκο και την απλώνουμε σε ταρτιέρα με διάμετρο 22-24 εκ. Φροντίζουμε η ζύμη να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά της ταρτιέρας και κόβουμε περιμετρικά με μαχαίρι ό,τι περισσεύει.
  8. Τρυπάμε τη ζύμη παντού με ένα πιρούνι. Καλύπτουμε με ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω βάζουμε ειδικά βαρίδια για τάρτα ή λίγα φασόλια/ρύζι για να κρατήσει ωραία το σχήμα της στο ψήσιμο.
  9. Ψήνουμε τη ζύμη για 10-12 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί με το βάρος και ψήνουμε ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει σχετικά η βάση.
  10. Απλώνουμε ομοιόμορφα το σπανάκι και τα κομμάτια της κολοκύθας πάνω στη ζύμη. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα αυγών-τυριών.
  11. Ψήνουμε την τάρτα για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε τρίβουμε από πάνω λίγο πιπέρι.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο φρέσκο μυρωδικό στη γέμιση, όπως μυρώνια ή μαϊντανό.