Υλικά
- 1 συσκευασία φύλλα κρούστας για γλυκά
- βούτυρο Lurpak λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
- λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
- 2 στήθη κοτόπουλου με την πέτσα και τα κόκαλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 μπαχάρια
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε κυβάκια
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- λίγο εστραγκόν ή βασιλικό αποξηραμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
- 3 κ.σ. βούτυρο Lurpak
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 500 ml γάλα
- 3 αυγά
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
- 400 γρ. φέτα σε χοντρά κομμάτια
Ένα λευκό Chardonnay από την Αυστραλία με όγκο, λιπαρότητα και φρουτώδη γεύση. Η πρότασή μας: Heggies Vineyard Chardonnay
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Προετοιμάζουμε τη γέμιση
- Για τη γιορτινή κοτόπιτα σε φόρμα για κέικ, βράζουμε το κοτόπουλο σε αλατισμένο νερό, μαζί με το φύλλο δάφνης και τα μπαχάρια, μέχρι να γίνει κατάλευκο.
- Το στραγγίζουμε και αφού κρυώσει λίγο, αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα και το κόβουμε σε κομματάκια.
- Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
- Στο τέλος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το εστραγκόν ή το βασιλικό, δουλεύουμε όλα μαζί τα υλικά στο τηγάνι για 2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ
- Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο Lurpak και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο, μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να πάρει χρυσό χρώμα.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, χωρίς να έχει σβώλους. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει βράση η μπεσαμέλ και να πήξει. Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας ζωηρά για να μην ψηθούν.
- Τέλος, ενσωματώνουμε στην μπεσαμέλ τη γραβιέρα, τη φέτα και το μείγμα κοτόπουλου-λαχανικών. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
Ολοκληρώνουμε τη συνταγή
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
- Βουτυρώνουμε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 28-30 εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα καλά με πινέλο και αφήνοντάς τα να εξέχουν από τη φόρμα.
- Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, φέρνουμε τα φύλλα που εξέχουν από πάνω και απλώνουμε τα τρία τελευταία φύλλα τσαλακωτά, πάνω από την πίτα, έτσι ώστε να μην περισσεύουν από τη φόρμα.
- Βουτυρώνουμε καλά και βρέχουμε τα φύλλα ελαφρά, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά) και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
- Βγάζοντάς την από τον φούρνο, αποσπάμε τη βάση και σερβίρουμε αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα, όπως θα κάναμε με ένα κέικ.
Μπορούμε να φτιάξουμε τη συγκεκριμένη κοτόπιτα και με τα leftovers της γαλοπούλας ή της κότας, αλλά και όλων των τυριών και των λαχανικών του γιορτινού τραπεζιού.