Για να γίνει το φύλλο τραγανό, θα προσθέσουμε ψιλό σιμιγδάλι πάνω από το πρώτο φύλλο και πριν απλώσουμε μέσα τη γέμιση, καθώς το σιμιγδάλι θα τραβήξει την επιπλέον υγρασία της γέμισης. Επίσης, αντί να αφήσουμε την πίτα να κρυώσει μέσα στο ταψί, θα την αφήσουμε να κρυώσει σε μια σχάρα.

Τραγανή πίτα με πράσο, βήμα 1

Τραγανή πίτα με πράσο, βήμα 2

Τραγανή πίτα με πράσο, βήμα 3

Βέβαια, μπορεί ένα τραγανό, χειροποίητο φύλλο να κλέβει πάντα τις εντυπώσεις, αλλά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η γέμιση. Έτσι, σε αυτή την πίτα επιλέγουμε τον ταιριαστό συνδυασμό πράσου και τυριού, ενώ η καπνιστή πάπρικα δένει απίστευτα με το πράσο. 

Τραγανή πίτα με πράσο, βήμα 4

Τραγανή πίτα με πράσο, βήμα 5

Τραγανή πίτα με πράσο, βήμα 6

Υλικά

για ένα στρογγυλό ταψί διαμ. 34 εκ. 

  • 1 δόση εύκολο σπιτικό φύλλο για πίτες
  • 3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 600 γρ. πράσο, το λευκό μέρος
  • 60 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 300 γρ. τυρί φέτα
  • 2 αυγά
  • 1½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Λευκό κρασί! Μια έντονα αρωματική Μαλαγουζιά. Η πρότασή του WSPC: Μαλαγουζιά - Terra Strofilia

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πρασόπιτα με χειροποίητο, τραγανό φύλλο, προετοιμάζουμε το φύλλο για πίτα και παράλληλα κάνουμε τη γέμιση.
  2. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια από τα ξερά κομμάτια και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
  3. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε καυτό νερό, τόσο ώστε να τα καλύψει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Αν έχουν μαλακώσει τα λαχανικά και δεν έχει εξατμιστεί το νερό, τότε τα στραγγίζουμε.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα λαχανικά, τρίβουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο 200°C και αλείφουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ. με ελαιόλαδο. 
  7. Ανοίγουμε το κάτω φύλλο της πίτας λίγο παραπάνω από το μέγεθος του ταψιού, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόθρο. Μεταφέρουμε στο ταψί, πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι και απλώνουμε επάνω τη γέμιση.
  8. Καλύπτουμε με το πάνω φύλλο της πίτας και γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα ώστε να σχηματιστεί ο κόθρος.
  9. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και λαδώνουμε καλά την επιφάνειά της.
  10. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-60 λεπτά, στην κάτω σχάρα, μέχρι η πίτα να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα.
  11. Αποσύρουμε από τον φούρνο, αφήνουμε την πίτα για 2-3 λεπτά στο ταψί και ύστερα προσεκτικά τη μεταφέρουμε σε σχάρα, ώστε να μην ιδρώσει το κάτω φύλλο της πίτας.