Υλικά

Για τα φύλλα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • ½ κούπα κρασί λευκό 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 
  • κούπες (περίπου) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

  • ½ κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση ποντίκι)
  • ½ κιλό τράγιο (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αρνί)
  • ½ κιλό χοιρινό
  • 1 ποτήρι λάδι
  • ½ κούπα κρασί λευκό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας 
  • 4 κ.σ. μαϊντανό
  • 3 κ.σ.  δυόσμο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • 2 κ.σ. σάψιχο (μαντζουράνα)
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κούπα ρύζι (για γεμιστά)
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την πασχαλινή κρεατόπιτα από την Κεφαλονιά, κόβουμε τα κρέατα σε μικρά κομμάτια περίπου 1 εκ.
  2. Ψιλοκόβουμε όλα τα φρέσκα μυρωδικά. 
  3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε. 
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και αφήνουμε να τσιγαριστεί. 
  5. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τρίβοντας ελαφρά στον πάτο την κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τουλάχιστον 2  ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 1/2 ώρα. Υπολογίζουμε ότι πρέπει στο τέλος το φαγητό να έχει αρκετό ζουμί (για να ψηθεί στον φούρνο το ρύζι που θα προσθέσουμε αργότερα). Αν χρησιμοποιούμε χύτρα, βράζουμε για 35 λεπτά.
  6. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα: θα χρειαστούμε τέσσερα φύλλα για την πίτα. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε αλεύρι ή νερό για να πετύχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.  Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τέσσερα κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα φύλλα.
  7. Όταν το κρέας έχει βράσει σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και το τυρί και ανακατεύουμε.
  8. Σε λαδωμένο ταψί (περίπου 40x30 εκατοστά) στρώνουμε τα δύο φύλλα, ρίχνοντας ενδιάμεσα ελαιόλαδο. 
  9. Προσθέτουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας τα πάλι. 
  10. Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν, προς τα μέσα. 
  11. Αλείφουμε το πάνω μέρος της πίτας με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 1 ώρα.