
Υλικά
Για τα φύλλα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- ½ κούπα κρασί λευκό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- κούπες (περίπου) νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- ½ κιλό μοσχάρι (κατά προτίμηση ποντίκι)
- ½ κιλό τράγιο (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με αρνί)
- ½ κιλό χοιρινό
- 1 ποτήρι λάδι
- ½ κούπα κρασί λευκό
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 4 κ.σ. μαϊντανό
- 3 κ.σ. δυόσμο
- 2 κ.σ. άνηθο
- 2 κ.σ. σάψιχο (μαντζουράνα)
- 3 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κούπα ρύζι (για γεμιστά)
- 1 κούπα κεφαλοτύρι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την πασχαλινή κρεατόπιτα από την Κεφαλονιά, κόβουμε τα κρέατα σε μικρά κομμάτια περίπου 1 εκ.
- Ψιλοκόβουμε όλα τα φρέσκα μυρωδικά.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρέας και αφήνουμε να τσιγαριστεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τρίβοντας ελαφρά στον πάτο την κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 1 1/2 ώρα. Υπολογίζουμε ότι πρέπει στο τέλος το φαγητό να έχει αρκετό ζουμί (για να ψηθεί στον φούρνο το ρύζι που θα προσθέσουμε αργότερα). Αν χρησιμοποιούμε χύτρα, βράζουμε για 35 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα φύλλα: θα χρειαστούμε τέσσερα φύλλα για την πίτα. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε αλεύρι ή νερό για να πετύχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τέσσερα κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια, τα φύλλα.
- Όταν το κρέας έχει βράσει σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι και το τυρί και ανακατεύουμε.
- Σε λαδωμένο ταψί (περίπου 40x30 εκατοστά) στρώνουμε τα δύο φύλλα, ρίχνοντας ενδιάμεσα ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με τα άλλα δύο φύλλα, λαδώνοντας τα πάλι.
- Τυλίγουμε τα φύλλα που περισσεύουν, προς τα μέσα.
- Αλείφουμε το πάνω μέρος της πίτας με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 1 ώρα.