
Η μέθοδος ψησίματος που θα χρησιμοποιήσουμε για τη συγκεκριμένη τάρτα είναι αυτή του blind baking. Δηλαδή θα ψήσουμε την τάρτα αρχικά μόνη της χωρίς τη γέμιση, αλλά έχοντας προσθέσει στο εσωτερικό της βάρος, όπως ρεβίθια ή φασόλια. Έτσι θα αποτρέψουμε την τάρτα μας από το να φουσκώσει. Επιπλέον, πριν προσθέσουμε το βάρος φροντίζουμε να τρυπήσουμε την επιφάνεια της με ένα πιρούνι, ώστε κατά τη διάρκεια του ψησίματος να παραμείνει επίπεδη.
Υλικά
Για την τάρτα
- 190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κύβους
- 30 ml νερό παγωμένο
- ½ κ.γ. ξύδι λευκό
- 1 κρόκο αυγού
- ½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1½ φινόκιο, ψιλοκομμένο
- 3 αυγά + το ασπράδι που περίσσεψε από τα υλικά για την τάρτα
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος
- 120 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ένα λευκό, Sauvignon Blanc περασμένο από βαρέλι. Η πρότασή μας: Sauvignon Blanc Fume - Κτήμα Γεροβασιλείου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για την τάρτα
- Για την τάρτα με μανιτάρια και φινόκιο ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χρησιμοποιώντας τα χέρια μας, το ανακατεύουμε με το αλεύρι. Πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλα μας μέχρι το μείγμα να αποκτήσει κόκκους και να φαίνονται μικρά κομμάτια βουτύρου. Κάνουμε γρήγορες κινήσεις ώστε το βούτυρο να παραμείνει κρύο.
- Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και το ξύδι σιγά-σιγά, γιατί αναλόγως το αλεύρι ίσως να μη χρειαστεί όλο. Ανακατεύουμε με πιρούνι, μέχρι να μην υπάρχει στεγνό σημείο.
- Τυλίγουμε το μπολ μας με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και αφήνουμε εκτός για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς η ζύμη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας μας, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
- Με τη βοήθεια του πλάστη τη μεταφέρουμε στο ταψάκι και την τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με πιρούνι. Καλύπτουμε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τη γεμίζουμε μέχρι πάνω με ρεβίθια ή φασόλια.
- Την ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά και στη συνέχεια, αποσύρουμε από τον φούρνο, βγάζουμε το βάρος και το χαρτί ψησίματος και με πινέλο αλείφουμε την τάρτα με τον κρόκο του αυγού. Αν χρειάζεται προσθέτουμε στον κρόκο λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά.
Για τη γέμιση
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι και το φινόκιο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα 3 αυγά μαζί με το ασπράδι, την κρέμα γάλακτος, το γιαούρτι, τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Απλώνουμε το μείγμα στην τάρτα και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι η τάρτα να πάρει χρυσαφί χρώμα.