Υλικά

Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά αρνίσιο 
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα μεγάλα, κομμένα σε κύβους
  • 1 στικ σέλερι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. κρασί κόκκινο
  • 500 γρ. ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • 3 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
  • 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο
  • 1 κ.γ. κλωναράκι δενδρολίβανο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τον πουρέ πατάτας

  • 1 κιλό πατάτες
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. γάλα, ζεστό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό κρασί, ένα γιωργίτικο σε blend ή Μούχταρο. Η πρόταση του WSPC: Μούχταρο - Κτήμα Μουσών

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τον κιμά

  1.  Για την παραδοσιακή βρετανική πίτα του βοσκού (Shepherd’s pie), σε κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να στεγνώσει και να πάρει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη.
  3. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ ντομάτας, το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά
  4. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη Worcestershire, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα του κιμά.

Για τον πουρέ πατάτας

  1. Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τις πατάτες να βράσουν με τη φλούδα τους, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις πατάμε να λιώσουν, με πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για την πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε τον κιμά. Βάζουμε από πάνω τον πουρέ πατάτας και τον απλώνουμε προσεκτικά σε μια στρώση.
  3. Με πιρούνι κάνουμε «γραμμές» στην επιφάνεια του πουρέ. Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα
  4. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε με κουτάλα.
  • Η πίτα του βοσκού παραδοσιακά φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και μείγμα κιμάδων ή όποιο είδος κιμά θέλουμε.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά 150 γρ. αρακά ή καλαμπόκι.