Υλικά
Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά αρνίσιο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα μεγάλα, κομμένα σε κύβους
- 1 στικ σέλερι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. κρασί κόκκινο
- 500 γρ. ζωμό κρέατος ή λαχανικών
- 3 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
- 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. θυμάρι, αποξηραμένο
- 1 κ.γ. κλωναράκι δενδρολίβανο
- 1 φύλλο δάφνης
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες
- 120 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. γάλα, ζεστό
- 2 κρόκους αυγών
- 4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ερυθρό κρασί, ένα γιωργίτικο σε blend ή Μούχταρο. Η πρόταση του WSPC: Μούχταρο - Κτήμα Μουσών
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για τον κιμά
- Για την παραδοσιακή βρετανική πίτα του βοσκού (Shepherd’s pie), σε κατσαρόλα βάζουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να στεγνώσει και να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας τον πελτέ ντομάτας, το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη Worcestershire, το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα του κιμά.
Για τον πουρέ πατάτας
- Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τις πατάτες να βράσουν με τη φλούδα τους, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις πατάμε να λιώσουν, με πιρούνι ή με το εργαλείο του πουρέ.
- Προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Για την πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε τον κιμά. Βάζουμε από πάνω τον πουρέ πατάτας και τον απλώνουμε προσεκτικά σε μια στρώση.
- Με πιρούνι κάνουμε «γραμμές» στην επιφάνεια του πουρέ. Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα
- Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε με κουτάλα.
- Η πίτα του βοσκού παραδοσιακά φτιάχνεται με αρνίσιο κιμά, μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και μείγμα κιμάδων ή όποιο είδος κιμά θέλουμε.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στον κιμά 150 γρ. αρακά ή καλαμπόκι.