Υλικά
για 30 ψωμάκια
Για τη ζύμη
- 540 γρ. αλεύρι δυνατό (σκληρό ή για τσουρέκι ή για πίτσα) + επιπλέον για τον πάγκο
- 1½ φακελάκι μαγιά ξηρή
- 1½ κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 225 ml γάλα
- 75 ml νερό χλιαρό
- 100 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 1 αυγό μικρό
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 1 κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ψήσιμο
- 300 γρ. μοτσαρέλα
- 1 βαζάκι πέστο βασιλικού
Sauvignon Blanc με έντονα αρώματα από lime, passion fruit, ανανά, πράσινης πιπεριάς, λεμονιού, ροδάκινου και λευκών λουλουδιών. Η πρόταση του WSPC: Sauvignon Blanc - Wild Rock
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το χριστουγεννιάτικο δέντρο από γεμιστά ψωμάκια, ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Βάζουμε το βούτυρο και το γάλα σε κατσαρολάκι, πάνω σε μέτρια φωτιά. Όταν λιώσει το βούτυρο, το τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό το μείγμα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσαρμόζουμε τον γάντζο και δίνουμε ένα γρήγορα ανακάτεμα στο αλεύρι.
- Χτυπάμε το αυγό με το χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε στο κατσαρολάκι με το γάλα και το βούτυρο.
- Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία και προσθέτουμε τμηματικά το μείγμα των υγρών, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη που θα τη νιώθουμε να κολλάει λίγο στο χέρι.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί 1 ώρα τουλάχιστον.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Πολτοποιούμε τα ντοματάκια σε πολυκόφτη, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσα και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τη ζυμώνουμε για 2 λεπτά, κάνοντας απανωτά διπλώματα.
- Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε 30 κυβάκια. Ύστερα χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 ίσα μέρη και αφού τα ανοίξουμε στην παλάμη μας σε πιτάκια, τοποθετούμε στο κέντρο τους από ένα κυβάκι μοτσαρέλας, τα κλείνουμε και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο, σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο με κορμό. Φροντίζουμε να αφήνουμε μικρό κενό ανάμεσά τους. Σκεπάζουμε με πετσέτα και περιμένουμε να διπλασιαστούν σε όγκο και να ενωθούν μεταξύ τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αλείφουμε τα ψωμάκια με πέστο βασιλικού και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Σερβίρουμε τα ψωμάκια ζεστά, συνοδεύοντας με τη σάλτσα ντομάτας.
Με αυτή τη ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και ατομικά ψωμάκια για burger.