Τα μανιτάρια, καραμελωμένα σωστά, αναδεικνύουν τα αρώματά τους, ενώ τα τυριά λιώνουν και δημιουργούν μια κρεμώδη γέμιση που δύσκολα θα αφήσει κάποιον ασυγκίνητο. Ιδανική για ένα χαλαρό δείπνο με κρασί ή για να συνοδεύσει ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.

Υλικά

Για τη ζύμη 

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. νερό παγωμένο
  • λίγο αλάτι 

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. μανιτάρια (λευκά ή ανάμεικτα), κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά
  • θυμάρι φρέσκο ή μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Chardonnay με αρώματα εσπεριδοειδών, νότες βανίλιας και βουτύρου, κρεμώδη υφή και διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Bourgogne Blanc Olivier Leflaive

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τη ζύμη

  1. Για την τάρτα με μανιτάρια και τυριά αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη που δεν κολλάει.
  3. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  5. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα.
  6. Τρυπάμε με πιρούνι, απλώνουμε πάνω βαρίδια για τάρτες ή αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε φασόλια, ρεβίθια ή ρύζι και ψήνουμε για 10 λεπτά. Αφού αυτά περάσουν, αφαιρούμε τα βαρίδια.

Για τη γέμιση

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να πιουν τα υγρά τους και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  2. Ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι. Προσέχουμε να τα σοτάρουμε καλά, μέχρι να εξατμιστούν πλήρως τα υγρά τους. Έτσι τα μανιτάρια θα αποκτήσουν ένταση και βάθος στη γεύση, χωρίς να «νερώσουν» τη γέμιση.
  3. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε απαλά.
  4. Απλώνουμε τα μανιτάρια πάνω στη μισοψημένη βάση και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα των τυριών.
  5. Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  6. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 10-15 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη σφολιάτας ή κουρού.
  • Αν θέλουμε να την παρουσιάσουμε εντυπωσιακά, κρατάμε μερικές φέτες μανιταριών ωμές και τις τοποθετούμε στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο. Θα καραμελώσουν όμορφα και θα δημιουργήσουν ένα υπέροχο, ρουστίκ αποτέλεσμα.