Υλικά
- 1 κιλό σπανάκι φρέσκο
- 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, χοντροκομμένα (με το πράσινο μέρος)
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 lt γάλα, ζεστό
- 200 γρ. κασέρι τριμμένο
- 200 γρ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
- 1 αυγό
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό, blend των ποικιλιών Chardonnay, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, έντονα εκφραστικό στην μύτη, με αρώματα εσπεριδοειδών και λουλουδιών, απόλυτα ισορροπημένο με την οξύτητα και την ήπια λιπαρότητα. Η πρόταση του WSPC: Ευχές Ερατεινές Λευκό Κτήμα Πιερία Ερατεινή
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ατομικά σουφλέ με σπανάκι και τυριά βάζουμε το σπανάκι σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να μαραθεί και να απορροφήσει τα υγρά του.
- Το στραγγίζουμε και το πιέζουμε να βγάλει όσο περισσότερο νερό περιέχει. Το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
- Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αυγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Κρατάμε λίγη ποσότητα από τα τυριά για την κρούστα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα στο μείγμα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.
- Βουτυρώνουμε τα ατομικά φορμάκια για σουφλέ. Τα γεμίζουμε ως τα ¾ με το μείγμα που ετοιμάσαμε και τα πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά η κρούστα χωρίς να ξεροψηθεί το τυρί.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένο σπανάκι, αλλά δεν συγκρίνεται με τη γεύση του φρέσκου. Για ευκολία, αγοράζουμε έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι.
- Η επιλογή στα τυριά είναι ενδεικτική. Βάζουμε ό,τι έχουμε στο ψυγείο, συνδυάζοντας ιδανικά ένα πικάντικο τυρί και ένα που λιώνει εύκολα.
Ελένη Ψυχούλη