Συνδυασμένο με αφράτα ψωμάκια, λαχταριστή σως και τα αγαπημένα μας υλικά, γίνεται τόσο νόστιμο που ίσως να μη θελήσουμε να ξαναπαραγγείλουμε απ’ έξω.
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, ιδανικά με 20%-25% λίπος και περασμένο μια φορά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο λάδι ή βούτυρο για το ψήσιμο
Για το burger
- 4 ψωμάκια για burger, κλασικά ή μπριός
- 4 φέτες τυρί τσένταρ ή άλλο τυρί που λιώνει ωραία
- 4 φύλλα μαρούλι
- 1-2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
- 1 κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
- 4-5 πίκλες κομμένες σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
- κέτσαπ, μαγιονέζα ή άλλη σάλτσα της επιλογής μας π.χ. μουστάρδα, BBQ σως, κοκτέιλ σως κτλ.
Ερυθρό blend από Ξινόμαυρο, Κρασάτο και Σταυρωτό με αρώματα κόκκινων φρούτων, νότες γλυκών μπαχαρικών και ώριμες τανίνες. Η πρόταση του WSPC: Rapsani Dougos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κλασικό τσίζμπεργκερ (cheeseburger) ζυμώνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά με αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε σε 4 ίσα μπιφτέκια, λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος του ψωμιού, αφού θα συρρικνωθούν λίγο κατά το ψήσιμο. Πιέζουμε ελαφρώς το κέντρο τους για να μείνουν επίπεδα.
- Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο. Ραντίζουμε με λίγο λάδι ή βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο να λιώσει.
- Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος και το πόσο καλά ψημένα τα προτιμάμε. Στα τελευταία 1-2 λεπτά, τοποθετούμε από πάνω το τυρί για να λιώσει.
- Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνουμε στο ίδιο τηγάνι για 1-2 λεπτά, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Αλείφουμε τα ψωμάκια με σάλτσες της επιλογής μας και βάζουμε με τη σειρά φύλλο μαρουλιού, ντομάτα, μπιφτέκι με λιωμένο τυρί, κρεμμύδι και πίκλες αν θέλουμε.
- Σκεπάζουμε με το επάνω ψωμάκι και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες, potato wedges ή σαλάτα.
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ψητό μπέικον, μανιτάρια ή καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Αν κάνουμε bbq, μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια και τα ψωμάκια στη σχάρα.
Καρολίνα Δωρίτη