Υλικά
- 50 γρ. σιναπόσπορο (σπόροι μουστάρδας κίτρινοι ή μαύροι, ανάλογα με την προτίμησή μας)
- 50 γρ. σκόνη μουστάρδας
- 3 κ.σ. μηλόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί
- ¾ κ.γ. κουρκουμά σκόνη
- 1 ½ κ.σ. σιρόπι αγαύης ή ανθόμελο
- 120 ml νερό
- 5 γρ. αλάτι ψιλό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη βασική συνταγή για σπιτική μουστάρδα βάζουμε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα μπολ και τους καλύπτουμε με το ξύδι και το νερό. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 24-48 ώρες. Οι σπόροι θα μαλακώσουν και θα απορροφήσουν υγρασία.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το σιρόπι αγαύης ή το μέλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπλέντερ και αλέθουμε μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή.
- Αν η μουστάρδα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό ή ξίδι για να την αραιώσουμε. Αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλάτι και το μέλι κατά βούληση.
- Αδειάζουμε τη μουστάρδα σε αποστειρωμένο βαζάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 ώρες, μέχρι να δέσει και να βγουν τα αρώματά της. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1-2 μήνες.
- Ιδανικά η μουστάρδα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 2-3 μέρες πριν την καταναλώσουμε, καθώς όσο μένει τόσο πιο νόστιμη γίνεται.
- Αν θέλουμε η μουστάρδα μας να έχει κόκκους, προσθέτουμε λίγο επιπλέον σιναπόσπορο στο τελικό μείγμα και ανακατεύουμε.