Υλικά
  • 50 γρ. σιναπόσπορο (σπόροι μουστάρδας κίτρινοι ή μαύροι, ανάλογα με την προτίμησή μας)
  • 50 γρ. σκόνη μουστάρδας
  • 3 κ.σ. μηλόξυδο ή ξύδι από λευκό κρασί
  • ¾ κ.γ. κουρκουμά σκόνη
  • 1 ½ κ.σ. σιρόπι αγαύης ή ανθόμελο
  • 120 ml νερό
  • 5 γρ. αλάτι ψιλό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη βασική συνταγή για σπιτική μουστάρδα βάζουμε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα μπολ και τους καλύπτουμε με το ξύδι και το νερό. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 24-48 ώρες. Οι σπόροι θα μαλακώσουν και θα απορροφήσουν υγρασία.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το σιρόπι αγαύης ή το μέλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπλέντερ και αλέθουμε μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή.
  3. Αν η μουστάρδα είναι πολύ πηχτή, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό ή ξίδι για να την αραιώσουμε. Αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλάτι και το μέλι κατά βούληση.
  4. Αδειάζουμε τη μουστάρδα σε αποστειρωμένο βαζάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 15 ώρες, μέχρι να δέσει και να βγουν τα αρώματά της. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 1-2 μήνες.
  • Ιδανικά η μουστάρδα πρέπει να μείνει στο ψυγείο για 2-3 μέρες πριν την καταναλώσουμε, καθώς όσο μένει τόσο πιο νόστιμη γίνεται.
  • Αν θέλουμε η μουστάρδα μας να έχει κόκκους, προσθέτουμε λίγο επιπλέον σιναπόσπορο στο τελικό μείγμα και ανακατεύουμε.