Υλικά
  • 1 πακέτο πένες
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γρ. μπέικον σε χοντρά καρεδάκια

Για την κρέμα

  • 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1½ lt γάλα ζεστό
  • 2 αυγά
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη ή γκούντα
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • φρυγανιά τριμμένη και οποιοδήποτε τριμμένο κίτρινο τυρί για την κρούστα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το σουφλέ ζυμαρικών σοτάρουμε σε ένα τηγανάκι και σε δυνατή φωτιά το μπέικον, μέχρι να ροδίσει. Το στραγγίζουμε αν έχει βγάλει περιττό λίπος και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά στο μισό χρόνο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους και τα στραγγίζουμε.
  3. Για να φτιάξουμε την κρέμα λιώνουμε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι το βούτυρο και με σύρμα το ανακατεύουμε με το αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε το γάλα και με γρήγορες κινήσεις, ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και πάλι με γρήγορες κινήσεις, ενσωματώνουμε τα αυγά.
  6. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη γραβιέρα ή το γκούντα, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε με κουτάλι.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
  8. Σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, διαστάσεων περίπου 26x34 εκ., απλώνουμε 2-3 κουταλιές από την κρέμα και ρίχνουμε τις πένες και την κεφαλογραβιέρα ή την παρμεζάνα με το μπέικον. Απλώνουμε ομοιόμορφα.
  9. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα, πασπαλίζουμε με πιπέρι, λίγη φρυγανιά και τριμμένο τυρί.
  10. Ψήνουμε το σουφλέ στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του και να κάνει ωραία κρούστα.
  • Σ' αυτή τη συνταγή ταιριάζουν όλα τα κίτρινα τυριά και κυρίως τα μείγματα από διαφορετικά τυριά. Είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφορτωθούμε και κομματάκια τυριών που ξεραίνονται στο ψυγείο, αφού τα τρίψουμε στον τρίφτη ή τον πολυκόφτη.
  • Αντί για μπέικον μπορούμε να βάλουμε όποιο αλλαντικό μας αρέσει ή ακόμη και βραστό ή ψητό κοτόπουλο που μας περίσσεψε από την προηγούμενη.
  • Αντί για πένες βάζουμε όποιο κοντό ζυμαρικό μας αρέσει ή ακόμη και λαζάνια ή το χοντρό μακαρόνι για παστίτσιο.