Υλικά
- 2 κρόκοι αυγών κατά προτίμηση βιολογικών ή ελεύθερης βοσκής
- 250 ml ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας
- 1 κ.σ. ξύδι λευκό
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη βασική συνταγή για σπιτική μαγιονέζα βάζουμε τους κρόκους σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα και λίγο αλάτι. Χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα μας πρέπει είναι βελούδινο, λείο και πηχτό.
- Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το λάδι σε κλωστή, ενώ χτυπάμε συνεχώς και έντονα με το σύρμα, για να αποκτήσει ωραία υφή. Μόλις ενσωματωθεί όλη η ποσότητα του λαδιού το μείγμα μας πρέπει να έχει τη γνωστή υφή της μαγιονέζας.
- Τέλος προσθέτουμε το ξύδι και στη συνέχεια το χυμό λεμονιού και το ξύσμα αν χρησιμοποιήσουμε, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Μπορούμε να προσαρμόσουμε την ποσότητα του χυμού ανάλογα με τα γούστα μας.
- Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρικό σύρμα ή μπλέντερ.
- Αν δεν έχουμε σκόνη μουστάρδας μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με λίγη μουστάρδα απαλή ή ντιζόν. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ηλιέλαιο με άλλο λάδι, όπως σπορέλαιο ή ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο θα δώσει λίγο πιο κιτρινωπή απόχρωση στη μαγιονέζα μας, λίγο πιο βαριά υφή και χαρακτηριστικό άρωμα, οπότε επιλέγουμε το λάδι που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα μας και ανάλογα με τη χρήση που θα κάνουμε.
- Μπορούμε να δώσουμε μια ευχάριστα, πικάντικα νότα στη μαγιονέζα προσθέτοντας λίγο πιπέρι καγιέν που της πάει πολύ.