Υλικά
  • 1¼ φλ. φακές
  • 4 φλ. λαχανικά - ρίζες (πχ. καρότα, παστινάκια, σελινόριζα) κομμένα σε κύβους του 1,5 εκ.
  • 1 κρεμμύδι μέτριο (225 γρ.), ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. + 2 κ.γ. ξύδι βαλσαμικό
  • 6 φλ. ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι,  πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις φακές σούπα με χειμωνιάτικες ρίζες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και τυλίγουμε τις σκελίδες σκόρδου σε αλουμινόχαρτο με λίγο λάδι. Τις ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε τις ψημένες σκελίδες σε μπολ, τις αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τις πιέζουμε για να βγάλουμε τον πολτό τους.
  2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, για 7-10 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τη 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και ανακατεύουμε να καλύψει τα λαχανικά, ξύνοντας παράλληλα και τον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές και το θυμάρι, προσθέτουμε τον ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για περίπου 30 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
  5. Ενσωματώνουμε τον πολτό του ψητού σκόρδου, δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να ξαναπάρει βράση η σούπα και μετά χαμηλώνουμε ξανά τη θερμοκρασία σε μέτρια και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για 10 λεπτά, χωρίς να καλύψουμε με το καπάκι.
  6. Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο βαλσαμικό ξύδι, δοκιμάζουμε και ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο.
  7. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή.

Η σούπα διατηρείται στο ψυγείο έως 4 ημέρες. Οι φακές θα απορροφήσουν τα υγρά όσο κάθονται, οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ζωμό όταν θέλουμε να τη ζεστάνουμε.