
Υλικά
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 καρότο μεγάλο, κομμένο σε μικρά καρέ
- 1 κ.γ. κύμινο τριμμένο
- 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- 1 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
- ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.γ. πιπέρι
- 180 γρ. ρεβίθια βρασμένα
- 100 γρ. φακές βρασμένες για 5 λεπτά και στραγγισμένες
- 1 lt ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
- 400 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (φρέσκιες ή κονσέρβας)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ φλ. ρύζι Καρολίνα ή φιδέ σπασμένο (προαιρετικά)
- ¼ φλ. φύλλα κόλιανδρου φρέσκα, ψιλοκομμένα
- ¼ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- χυμό από λεμόνι
- αλάτι
- harisa ή μπούκοβο (προαιρετικά) για έξτρα καυτερή γεύση, ανάλογα με τα γούστα μας
Syrah και Aglianico με αρώματα φράουλας, κερασιού και δαμάσκηνου, με ένταση και αναζωογονητική οξύτητα. Η συνταγή του WSPC: Estella Kitrvs Vineyard Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μαροκινή σούπα χαρίρα, πρώτα τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο ανακατεύοντας απαλά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το κύμινο, την κανέλα, τον κουρκουμά, το τζίντζερ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε μέσα τα βρασμένα ρεβύθια, τις φακές, τη ντομάτα, τον πελτέ και το νερό ή ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
Όταν είναι έτοιμη η σούπα, στα τελευταία 10 λεπτά του μαγειρέματος, προσθέτουμε το ρύζι ή το φιδέ, αν θέλουμε. - Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι, αν χρειάζεται.
- Σερβίρουμε τη σούπα ιδανικά ζεστή. Αν μας αρέσει πικάντικη προσθέτουμε λίγο χαρίσα ή μπούκοβο και τη συνοδεύουμε με ωραίο ψωμί ή ζεστές αραβικές πίτες.
- Αν δεν μας αρέσει το κόλιανδρο, μπορούμε να το παραλείψουμε ή να το αντικαταστήσουμε με φρέσκο δυόσμο.
- Αν μας αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε λίγη harira (καυτερή πάστα κόκκινης πιπεριάς) ή μπούκοβο για περισσότερη ένταση και θερμότητα. Αλλιώς την αφήνουμε πιο ήπια ώστε να μπορούμε να τη σερβίρουμε και σε παιδιά.
- Η σούπα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 μέρες. Μάλιστα, όσο μένει, τα αρώματα και οι γεύσεις ενδυναμώνονται και γίνεται πιο ενδιαφέρουσα.