Δεν είναι ανάγκη να ανάψεις τον φούρνο μόνο και μόνο για να ψήσεις δύο σκόρδα. Απλώς, θυμήσου την επόμενη φορά που θα ψήνεις κάποιο άλλο φαγητό στο φούρνο να βάλεις μέσα και αυτά.
Υλικά
- 2-3 σκόρδα ολόκληρα
- σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον πολτό ψητού σκόρδου με 3 υλικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αφαιρούμε τα πολλά φύλλα από τα σκόρδα και τα κόβουμε από πάνω (ένα κομμάτι περίπου 1 εκ.).
- Τα τοποθετούμε ένα-ένα σε κομμάτια αλουμινόχαρτου, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με λίγο λάδι.
- Τα τυλίγουμε χαλαρά στα αλουμινόχαρτα και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν οι σκελίδες ως μέσα. Ελέγχουμε, πιέζοντας λίγο με το χέρι ή τις τρυπάμε με οδοντογλυφίδα ή μαχαίρι.
- Τα αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πιέζουμε μία-μία τις σκελίδες, για να βγει εύκολα η φλούδα τους.
- Τοποθετούμε τις σκελίδες σε αποστειρωμένο γυάλινο δοχείο και είτε τις αφήνουμε ολόκληρες, είτε τις λιώνουμε με το πιρούνι. Προσθέτουμε αλάτι και αν θέλουμε, φύλλα από ξερό δεντρολίβανο και κόκκους πιπέρι.
- Σε κάθε περίπτωση, απογεμίζουμε το δοχείο με σπορέλαιο και αποθηκεύουμε το βάζο στο ψυγείο.
- Κάθε φορά που αφαιρούμε κάποιες σκελίδες ή χρησιμοποιήσουμε από το αρωματικό λάδι, συμπληρώνουμε το δοχείο ξανά με λάδι για να είναι οι σκελίδες πάντα καλυμμένες.
- Aν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, καλό είναι να αφήσουμε το βαζάκι εκτός, γιατί το ελαιόλαδο παγώνει στο ψυγείο.