Πικάντικο και πλούσιο, αυτό το κορμά είναι γεμάτο με λαχανικά εποχής, όπως κολοκύθα, πιπεριές, καρότα, σπανάκι. Μπορούμε όμως να το φτιάξουμε με όποια λαχανικά έχουμε στη διάθεσή μας: φρέσκα, κατεψυγμένα ακόμη και από κονσέρβα. Ιδανικά, για να έχουμε και οπτικά ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε πολύχρωμα λαχανικά.

Προετοιμασία των λαχανικών

Αν βάλουμε φρέσκα λαχανικά τότε έχουμε κατά νου ότι όσο πιο σκληρό είναι το λαχανικό, τόσο πιο μικρό πρέπει να το κόψουμε. Συγκεκριμένα, κόβουμε σε κύβους λαχανικά όπως καρότα, πατάτες, κουνουπίδι, πιπεριές, κολοκύθι ή μπρόκολο. Για τα φυλλώδη λαχανικά πάλι, όπως το λάχανο και το σέσκουλο, χωρίζουμε τα φίλα από τους χοντρούς μίσχους τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Οι ντομάτες, το σπανάκι και άλλα τρυφερά λαχανικά μπορούν να κοπούν σε πιο χοντρά κομμάτια, ενώ αν βάλουμε ντοματίνια μπορούν να μείνουν ολόκληρα ή να κοπούν στη μέση σε περίπτωση που είναι μεγάλα. Extra tip: Η μελιτζάνα δεν συνιστάται γι αυτή τη συνταγή, εκτός αν κοπεί σε κύβους, αλατιστεί και τηγανιστεί ελαφρά πρώτα.

Korma

Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα λαχανικά, δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε. Ωστόσο, ο κατεψυγμένος αρακάς ή το καλαμπόκι μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και πρέπει να προστίθενται προς το τέλος, για να μην παραμαγειρευτούν.

Τέλος, αν φτιάξουμε το κόρμα κυρίως με πατάτες, καρότα και κουνουπίδι, ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό για να αραιώσουμε τη σάλτσα. Ενώ για λαχανικά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό ή κατεψυγμένα, ίσως χρειαστεί να σιγοβράσουμε το κορμά χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με καπάκι, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα ρεβίθια

Τα ρεβίθια που μπαίνουν στη συνταγή προσθέτουν φυτική πρωτεΐνη στο πιάτο αλλά και υφή. Αν δεν έχουμε ρεβίθια, μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο όσπριο ή ακόμη και τόφου κομμένο σε μπουκίτσες.

Υλικά
  • 4 φλ. λαχανικά της επιλογής μας (όπως πιπεριές, κολοκύθα, πατάτες, κουνουπίδι, ντομάτες, καρότα, σπανάκι, αρακά κατεψυγμένο), κομμένα όπως περιγράφεται παραπάνω, στην προετοιμασία των λαχανικών
  • 1 κονσέρβα ρεβίθια βρασμένα, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
  • 2½ κ.γ. garam masala έτοιμο ή σπιτικό
  • 2 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο ή βούτυρο από κάσιους, ανάλατο
  • 1 κονσέρβα γάλα καρύδας
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αραβικές πίτες ή ψωμί naan για το σερβίρισμα

Για το γαρνίρισμα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ⅓ φλ. φιλέ αμυγδάλου + κάσιους
  • ⅓ φλ. σταφίδα ξανθιά
  • ανθός αλατιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κόρμα με λαχανικά και ρεβίθια ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, για 3-5 λεπτά.
  2. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το τζίντζερ, το garam masala και σοτάρουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα πιο σκληρά από τα λαχανικά που έχουμε επιλέξει, αλατίζουμε και ανακατεύουμε, ξύνοντας τα καφέ κομμάτια που έχουν κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Προσθέστε το βούτυρο ξηρών καρπών και το γάλα καρύδας και ανακατεύουμε μέχρι το βούτυρο να λιώσει μέσα στη σάλτσα.
  5. Δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
  6. Κατόπιν, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά τόσο ώστε να διατηρήσουμε ένα ζωηρό σιγοβράσιμο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά και ρυθμίζοντας τη φωτιά όπως απαιτείται, έως ότου τα λαχανικά μαλακώσουν και ο ζωμός πήξει, για 8-10 λεπτά.
  7. Ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση. Αν το κορμά φαίνεται στεγνό, προσθέτουμε νερό - ¼ φλ. νερό κάθε φορά - μέχρι να έχει όση σάλτσα επιθυμούμε.
  8. Προσθέτουμε τα κατεψυγμένα ή μαλακά λαχανικά, καθώς και τα ρεβίθια και το σιρόπι σφενδάμου. Σιγοβράζουμε μέχρι να ζεσταθούν όλα τα λαχανικά και να καλυφθούν με τη σάλτσα, για 2-4 λεπτά.
  9. Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε πιπέρι, επιπλέον αλάτι και σιρόπι σφενδάμου, αν χρειάζεται και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Για τη γαρνιτούρα: Σε ένα μικρό τηγάνι (διαμ. 20 εκ.) και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου, τα κάσιους και τις σταφίδες και σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι μερικές από τις σταφίδες να μαυρίσουν και να φουσκώσουν και τα αμύγδαλα να ροδίσουν, για 3-4 λεπτά. Πασπαλίστε με ανθό αλατιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Σερβίρουμε το κόρμα σε πιατέλα, ρίχνουμε από πάνω τη γαρνιτούρα και συνοδεύουμε με ψωμί naan, αραβικές πίτες και αν θέλουμε με βρασμένο ρύζι μπασμάτι.