Το να έχεις τη δυνατότητα να ψήσεις παϊδάκια στα κάρβουνα στο σπίτι είναι ιδανικό, όμως όταν δεν την έχεις, υπάρχει λύση να γίνουν εξίσου νόστιμα.

Τα παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες είναι ένα κλασικό φαγητό. Σε μία τέτοια συνταγή, όλο το βάρος πέφτει στη μαρινάδα και φυσικά στην ποιότητα του κρέατος.

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 1: Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα με λάδι, κρασί, μουστάρδα, σκόρδο, χυμό από λεμόνι και μουστάρδα.

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 2: Βάζουμε τα παϊδάκια σε ένα μεγάλο μπολ ή πυρίμαχο σκεύος και τα αλατοπιπερώνουμε.

Φροντίζουμε να προμηθευτούμε από τον χασάπη μας ωραία παϊδάκια, με κόκκαλο, κομμένα περίπου σε πάχος 2 εκ. έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τη μαρινάδα τη διατηρούμε απλή, με γεύσεις που παραδοσιακά συνδυάζουμε με το αρνί στην Ελλάδα: λεμόνι, σκόρδο, ρίγανη, θυμάρι, κρασί και αλατοπίπερο. Για περισσότερη ένταση στη γεύση, προσθέτουμε και λίγη μουστάρδα που ταιριάζει πολύ ωραία.

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 3: Προσθέτουμε ρίγανη και θυμάρι και περιχύνουμε τα παϊδάκια με τη μισή μαρινάδα.

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 4: Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Ο χρόνος που θα μαρινάρουμε τα παϊδάκια μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με το τι μας βολεύει καλύτερα: αν δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο μπορούμε να το κάνουμε όπως τα παρακάτω βήματα και να τα αφήσουμε απλά να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου όσο ετοιμάζουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε. Αν όμως έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να τα μαρινάρουμε και από το προηγούμενο βράδυ, διατηρώντας τα στο ψυγείο σκεπασμένα καλά με μεμβράνη. 

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 7: Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 7: Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε ρίγανη και περιχύνουμε με την άλλη μισή ποσότητα της μαρινάδας.

Περίπου 1 ώρα πριν από την ώρα που θέλουμε να μπουν στον φούρνο, τα βγάζουμε από το ψυγείο για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και να ψηθούν πιο σωστά.

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 9: Ψήνουμε πρώτα μόνες τους τις πατάτες στον φούρνο, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 10: Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετούμε τα παϊδάκια πάνω από τις πατάτες.

Το μυστικό εδώ είναι ότι αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε νερό κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε πρώτα τις πατάτες μόνες τους μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς καθόλου νερό, μόνο με κάποια υγρά από τη μαρινάδα, και στη συνέχεια τοποθετούμε από πάνω τους τα παϊδάκια, ώστε κι αυτά να βγουν ωραία και ξεροψημένα, και τα ζουμιά τους να νοστιμίσουν από κάτω τις πατάτες, χωρίς το φαγητό να βγει ιδιαίτερα λαδερό, αλλά ούτε και στεγνό. 

Παϊδάκια στον φούρνο με πατάτες

Βήμα 12: Ψήνουμε στην αρχή 25 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ξαναψήνουμε για να γίνει τραγανό το λιπάκι τους.
Υλικά
  • 1½ κιλό παϊδάκια αρνίσια (ή κατσικίσια)
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 130 ml χυμό λεμονιού
  • 150 ml κρασί λευκό
  • 4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 3 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό Κρασί, ένα Ξινόμαυρο με έντονο κόκκινο φρούτο όπως το κεράσι και το βύσσινο, γλυκά μπαχαρικά αλλά και νύξεις λουλουδιών και ντομάτας. Η πρόταση του WSPC: Νάουσα Οινοποιείο Αργατία

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα αρνίσια παιδάκια λεμονάτα στο φούρνο με πατάτες, πρώτα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: σε μια κανάτα ή μπολ, βάζουμε μέσα το λάδι, το κρασί τη μουστάρδα, το σκόρδο και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε να διαλυθεί η μουστάρδα.
  2. Βάζουμε τα παϊδάκια σε ένα μεγάλο μπολ ή πυρίμαχο σκεύος και τα αλατοπιπερώνουμε.
  3. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ρίγανης και το θυμάρι και τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της μαρινάδας που ετοιμάσαμε.
  4. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου, όσο ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα της συνταγής.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  7. Κόβουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την υπόλοιπη ρίγανη και περιχύνουμε με την άλλη μισή ποσότητα της μαρινάδας.
  8. Ανακατεύουμε καλά και καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο.
  9. Ψήνουμε πρώτα μόνες τους τις πατάτες στον φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
  10. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και προσεκτικά τοποθετούμε τα παϊδάκια πάνω από τις πατάτες.
  11. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα που περίσσεψε από τα παϊδάκια και ξανασκεπάζουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο.
  12. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 25 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ξαναψήνουμε για επιπλέον 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνει τραγανό το λιπάκι τους.

Την ίδια μαρινάδα μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε και όταν σκοπεύουμε να ψήσουμε τα παϊδάκια σε μπάρμπεκιου.