
Τα παϊδάκια κοτόπουλου, όπως και τα αρνίσια συνήθως τα απολαμβάνουμε σε ταβέρνες, ψητά στα κάρβουνα ή όταν κάνουμε BBQ. Υπάρχει όμως εύκολος τρόπος να τα φτιάξουμε και στον φούρνο και να βγουν εξίσου λαχταριστά. Με τη σωστή μαρινάδα και το κατάλληλο ψήσιμο, τα παϊδάκια παραμένουν τρυφερά και γεμάτα γεύση.
Ζητάμε από το χασάπη μας να τα κόψει σωστά. Ιδανικά γι' αυτό είναι το κομμάτια από μπούτι, γιατί είναι πιο νόστιμα, κόβονται πιο ωραία και διατηρούνται πολύ πιο ζουμερά. Μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε και τα υπόλοιπα μέρη του κοτόπουλου ή μόνο στήθος, ανάλογα με τις προτιμήσεις.
Για να τα κάνουμε πιο ζουμερά και γεμάτα γεύση, καλό είναι να ετοιμάσουμε μια μαρινάδα η οποία είναι αρκετά απλή, με υλικά που συνήθως έχουμε έτσι και αλλιώς στο σπίτι: Μουστάρδα, σκόρδο, ρίγανη, λεμόνι, ελαιόλαδο, πάπρικα, και αλατοπίπερο δίνουν αγαπημένα αρώματα στο κοτόπουλο.
Όσο περισσότερο χρόνο τα μαρινάρουμε, τόσο πιο έντονη η γεύση τους. Αφού ανακατέψουμε τα παϊδάκια κοτόπουλου στη μαρινάδα και σιγουρευτούμε ότι έχουν καλυφθεί καλά από αυτήν, τα καλύπτουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για τουλάχιστον 1 ώρα. Μπορούμε βέβαια να τα αφήσουμε να μαριναριστούν και όλη νύχτα.
Όταν είμαστε έτοιμοι να τα ψήσουμε, τα βγάζουμε από το ψυγείο και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Έτσι ψήνονται πιο γρήγορα και πιο σωστά. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, ενώ προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 200°C.
Τα τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Περίπου στα μέσα του ψησίματος τα γυρίζουμε να πάρουν ωραίο χρώμα και από την άλλη. Βγαίνουν ζουμερά, αρωματικά και απίστευτα νόστιμα, είναι ελαφριά και είναι μια ιδανική επιλογή για ένα εύκολο και γευστικό γεύμα στο σπίτι.
- 500 γρ. παϊδάκια κοτόπουλου
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή ή ντιζόν
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κ.γ. ρίγανη
- ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- λεμόνι
- ρίγανη
Λευκό Κρασί Ασύρτικο με ζωηρά αρώματα εσπεριδοειδών και εξωτικών φρούτων, mineral χαρακτήρα, πληθωρική δομή, υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ασύρτικο ΟΜΜΑ Sur Lie Vriniotis Winery
- Για τα παϊδάκια κοτόπουλου πρώτα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Προσθέτουμε τα παϊδάκια, ανακατεύουμε καλά, τα καλύπτουμε με μεμβράνη τροφίμων και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες ή όλη νύχτα για ακόμη πιο έντονη γεύση.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (180°C στον αέρα) και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Τοποθετούμε τα παϊδάκια το ένα δίπλα στο άλλο, ιδανικά να μην ακουμπάνε μεταξύ τους, στο ταψί που ετοιμάσαμε. Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τα ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
- Όταν ροδίσουν από πάνω, περίπου στα 20-25 λεπτά ψησίματος, τα γυρνάμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά.
- Σερβίρουμε τα παϊδάκια αμέσως, συνοδεύοντας με πατάτες, σαλάτα ή ότι άλλο μας αρέσει. Αν θέλουμε, στο τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο στυμμένο λεμόνι και να τρίψουμε λίγη ρίγανη.
- Μπορούμε να κάνουμε τα παϊδάκια πιο πικάντικα, προσθέτοντας ένα πικάντικο πιπέρι στη μαρινάδα.
- Αν μαγειρεύουμε για πολλά άτομα μπορούμε εύκολα να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε τη συνταγή.