Για να πετύχουμε τέλεια τη συνταγή, προσέχουμε μερικά βασικά σημεία, όπως για παράδειγμα την επιλογή του κρέατος ή τον τρόπο που θα το ψήσουμε. Το κρέας που επιλέγουμε φροντίζουμε να είναι καλής ποιότητας και οι μπριζόλες να είναι λαιμού και ιδανικά με κόκκαλο, για να είναι πιο νόστιμες και ζουμερές. 

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 1: σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμόνι...

Χοιρινές μπριζόλες

Βήμα 1: ...τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο...

Επειδή οι χοιρινές μπριζόλες είναι πιο λιπαρές, είναι ιδανικές για φούρνο, ενώ αντέχουν και περισσότερες ώρες ψησίματος χωρίς να στεγνώνουν. Ιδανικό πάχος για τέτοιο ψήσιμο και για να μη στεγνώσουν, είναι τα 2-2,5 εκ. Αν οι μπριζόλες μας είναι λεπτές τότε ψήνουμε πρώτα τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέτουμε το κρέας και ψήνουμε για λιγότερο χρόνο.

Καλό είναι να έχουμε μαρινάρει προηγουμένως τις μπριζόλες, για τουλάχιστον 1 ώρα, αλλά όχι πάνω από 12 ώρες. Αυτό τις μαλακώνει και τις κάνει πιο αρωματικές. Τις μαρινάρουμε σε ένα απλό μείγμα που ετοιμάζουμε με μουστάρδα, λεμόνι, ελαιόλαδο, σκόρδο και θυμάρι. Βάζω λίγο σκόρδο σε αυτή τη φάση για να μην πάρουν υπερβολικά έντονη γεύση οι μπριζόλες και προσθέτω το υπόλοιπο σκόρδο στο ψήσιμο. 

Αν θέλουμε μπορούμε να δώσουμε περισσότερη γεύση προσθέτοντας και λίγο λευκό κρασί ή άλλο μυρωδικό, όπως δενδρολίβανο. Αλείφουμε τις μπριζόλες καλά με τη μαρινάδα, καλύπτουμε το σκεύος και τις τοποθετούμε στο ψυγείο. Πριν τις ψήσουμε φροντίζουμε να έχουν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αφήνοντάς τις στον πάγκο της κουζίνας για 30-60 λεπτά. Έτσι θα ψηθούν ομοιόμορφα και θα γίνουν πιο ζουμερές. 

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 1: ...αλάτι, πιπέρι, θυμάρι...

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 1: ..και μία σκελίδα σκόρδο.

Αν θέλουμε πιο ξεροψημένη κρούστα στις μπριζόλες μπορούμε να τις σοτάρουμε πρώτα σε τηγάνι για 2–3 λεπτά από την κάθε πλευρά και μετά, να τις μεταφέροουμε στο ταψί. Αλλά και χωρίς αυτό το βήμα το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένα καλό, όπως κάνω και στα παρακάτω βήματα.

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 2: Αλείφουμε με το μείγμα τις μπριζόλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και τις μαρινάρουμε στο ψυγείο για 1–2 ώρες.

Τις πατάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες ή κυδωνάτες, για να μη λιώσουν στο ψήσιμο. Τις ανακατεύουμε πρώτα σε μπολ με το κρεμμύδι, το υπόλοιπο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και μετά τις προσθέτουμε στο ταψί με τις μπριζόλες. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών και αδειάζουμε και όλη τη μαρινάδα που τυχόν περίσσεψε από τις μπριζόλες. Καλύπτουμε καλά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180°C, στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα του φούρνου. Θέλουμε οι ατμοί να εγκλωβιστούν μέσα στο ταψί για να γίνει το φαγητό πιο νόστιμο και ζουμερό.

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 4: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 5: Σε μεγάλο ταψί τοποθετούμε τις μπριζόλες και ανάμεσά τους τις πατάτες.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται όταν ξεσκεπάσουμε το φαγητό, γιατί οι ατμοί που θα απελευθερωθούν είναι καυτοί. 

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 6: Περιχύνουμε με όση μαρινάδα έχει απομείνει και το ζωμό ή νερό.

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Βήμα 7: Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω αλουμινόχαρτο, καλά σφραγισμένο.

Προς το τέλος και αφού έχουν μαλακώσει καλά οι πατάτες, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν οι μπριζόλες και οι πατάτες. Αν θέλουμε, μπορούμε τα τελευταία 10 λεπτά να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200-220°C ή να ανάψουμε το γκριλ.

Χοιρινές μπριζόλες στο φούρνο

Αφού ψήσουμε το φαγητό σκεπασμένο για 1 ώρα περίπου, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30–40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά πατάτες και μπριζόλες. Καλή απόλαυση!

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο επιπλέον χυμό λεμόνι και ρίγανη μόλις βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο.

Σηκώνει και καλό ψωμί, γιατί η σάλτσα του είναι τόσο νόστιμη και ιδανική για να βουτήξουμε, επομένως είναι κρίμα και άδικο να πάει χαμένη!

Υλικά
  • 4 μπριζόλες χοιρινές λαιμού (ιδανικά με κόκαλο)
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, σπασμένες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, κομμένο σε φέτες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • ½ φλ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.γ. ξερό
  • 1-2 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 180 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λημνιώνα με αρώματα ζουμερών ώριμων κόκκινων φρούτων, διακριτικές νότες βαρελιού και νότες από καπνό. Η πρόταση του WSPC: Λημνιώνα Φίλια Γη
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις χοιρινές μπριζόλες φούρνου με πατάτες ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Αλείφουμε με το μείγμα τις μπριζόλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και τις μαρινάρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  5. Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετούμε τις μπριζόλες και ανάμεσά τους τις πατάτες.
  6. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα που μπορεί να έχει απομείνει προηγουμένως και τον ζωμό ή νερό.
  7. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε καλά.
  8. Ψήνουμε έτσι σκεπασμένο το φαγητό για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες.
  9. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά οι πατάτες και οι μπριζόλες και σερβίρουμε.