
Μα πόσο λατρεύουμε όλοι τις πατάτες στον φούρνο. Είναι από τις πιο αγαπημένες και ευέλικτες συνοδευτικές προτάσεις για συνοδευτικό, που ταιριάζουν σχεδόν με όλα και μπορούν να απογειώσουν οποιοδήποτε γεύμα. Από τις κλασικές λεμονάτες πατάτες στον φούρνο, μέχρι πιο πρωτότυπες συνταγές, με αρωματικά βότανα, μπαχαρικά, ακόμα και τυριά, οι επιλογές είναι αμέτρητες.
Το καλύτερο; Δεν πρόκειται ποτέ να τις βαρεθούμε, γιατί πάντα μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στις γευστικές προτιμήσεις και τις ανάγκες μας και πάντα θα είναι η ιδανική επιλογή για να συνοδεύσουμε καθημερινά ή γιορτινά πιάτα. Αρκεί να τις ετοιμάσουμε με τον σωστό τρόπο.
Τι πατάτες επιλέγουμε
Γενικά για τον φούρνο καλές θεωρούνται οι πατάτες που είναι πλούσιες σε άμυλο, που είναι πιο λευκόσαρκες και με πιο λευκή φλούδα ή υποκίτρινες. Ιδανικές επίσης είναι οι μικρές, baby πατάτες, οι οποίες συχνά ψήνονται και με τη φλούδα τους.
Κόψιμο και προετοιμασία
Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Αν πρόκειται να τις ψήσουμε με τη φλούδα τους, τις τρίβουμε καλά με σύρμα ή σφουγγάρι και στη συνέχεια τις στεγνώνουμε καλά να φύγει η υγρασία. Κόβουμε τις πατάτες σε ομοιόμορφα κομμάτια (π.χ., κύβους, κυδωνάτες ή φέτες) για να ψηθούν σωστά.
Αποφασίζουμε ποιο «δρόμο» θα διαλέξουμε
Στη φάση αυτή αποφασίζουμε το πιάτο για το οποίο προορίζονται οι πατάτες μας. Αυτό θα καθορίσει τα αρώματα και τις γεύσεις ή αλλιώς τα επιπλέον υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι επιλογές είναι πολλές: Μπορούμε, για παράδειγμα, να τις κάνουμε κλασικές με σκόρδο, λεμόνι και λίγη ρίγανη, θυμάρι ή άλλο βότανο όπως δενδρολίβανο ή φασκόμηλο, ακόμη και εντελώς απλές, πασπαλισμένες μόνο με αλάτι χοντρό και πιπέρι.
Εναλλακτικά, μπορούμε να τις κάνουμε «μεθυσμένες», προσθέτοντας κάποιο αλκοόλ όπως κρασί, ούζο, ρακή ή κονιάκ και αναλόγως να τις αρωματίσουμε με μυρωδικά και άλλα υλικά. Για πιο ιδιαίτερες, γιορτινές περιστάσεις και όταν τις θέλουμε πλούσιες σε γεύσεις, τις αλείφουμε με μουστάρδα και μπαχαρικά όπως τζίντζερ, μπαχάρι ή μοσχοκάρυδο, και δίνουμε γλυκές νότες με λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
Βούτυρο ή ελαιόλαδο
Όσον αφορά τη λιπαρή ουσία για το ψήσιμο, ανακατεύουμε τις πατάτες με βούτυρο ή ελαιόλαδο (ή και τα δύο) για να γίνουν τραγανές και νόστιμες. Μπορούμε επίσης να έχουμε προηγουμένως ζεστάνει το βούτυρο ή το λάδι (ή το μείγμα αυτών) σκέτο ή αρωματισμένο με μυρωδικά και σκόρδο και να περιχύσουμε τις πατάτες στο ταψί με το καυτό αυτό μείγμα πριν μπουν σε προθερμασμένο φούρνο.
Τα μυρωδικά που τους πηγαίνουν περισσότερο
Προσθέτουμε μπόλικο αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά όπως ρίγανη, δενδρολίβανο, θυμάρι ή σκόρδο φρέσκο ή σε σκόνη για πιο ήπια γεύση. Μπορούμε, όπως προαναφέραμε, να ενισχύσουμε τη γεύση με μια ωραία μουστάρδα, χυμό ή φλούδες εσπεριδοειδών, σκόρδο, κρεμμύδι ή κάποιο κρασί.
Χρειάζονται οι πατάτες φούρνου μαρινάρισμα;
Το μαρινάρισμα μπορεί να μην είναι απαραίτητο, αλλά θα δώσει πιο έντονες και ωραίες γεύσεις στις πατάτες. Μπορούμε να έχουμε προετοιμάσει τις πατάτες με τα υλικά που θέλουμε και να τις μαρινάρουμε στο ψυγείο, καλυμμένες με μεμβράνη τροφίμων, για έως 4 ώρες.
Το μυστικό για τραγανή κρούστα
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια τραγανή κρούστα, μπορούμε να ανακατέψουμε τις πατάτες με λίγο καλαμποκάλευρο.
Το σωστό ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο ανάλογα με τη συνταγή που θα ακολουθήσουμε. Κάποιες πατάτες, όπως τις baby που ψήνονται με τη φλούδα τους, μπορούμε πρώτα να τις έχουμε βράσει λίγο, ώστε να μειώσουμε τον χρόνο ψησίματος στον φούρνο. Η συνταγή αλλά και η προετοιμασία που έχουμε κάνει, θα καθορίσει τον τελικό χρόνο ψησίματος, καθώς και αν θα χρειαστεί πρώτα να τις καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο. Αν για παράδειγμα τις έχουμε προβράσει, αυτό δεν χρειάζεται.
Απλώνουμε τις πατάτες σε ταψί σε μία στρώση και αποφεύγουμε να είναι η μία πάνω στην άλλη, για να ψηθούν ομοιόμορφα. Στα μέσα του χρόνου ψησίματος, τις ανακατεύουμε απαλά, για να πετύχουμε το τέλειο ψήσιμο σε όλες τις πατάτες. Επίσης, έτσι θα κρατήσουν το σχήμα τους χωρίς να λιώσουν και θα γίνει πιο ωραία η εξωτερική τους κρούστα.
Τελικές πινελιές που κάνουν τη διαφορά
Μόλις οι πατάτες βγουν από τον φούρνο, μπορούμε αν θέλουμε να τις πασπαλίσουμε με φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανό, θυμάρι, σχοινόπρασο ή ακόμα και τριμμένο τυρί όπως γραβιέρα, παρμεζάνα ή μπλε τυρί. Το τυρί θα κάνει τη διαφορά, ειδικά αν οι πατάτες μας είναι τελείως απλές και πρόκειται να συνοδεύσουν ένα επίσης λιτό ψητό κρέας, όπως φιλέτο ή ψαρονέφρι.
Για επιπλέον γεύση, μπορούμε επίσης να περιχύσουμε τις πατάτες με λίγο χυμό λεμονιού ή λιωμένο βούτυρο, ανάλογα πάλι με τη συνταγή.