- 1 φλ. τραχανά γλυκό
- 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. ρίγανη ξερή ή δυόσμο
- 5 φλ. νερό ζεστό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 φλ. γάλα
- 1 φλ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- κρουτόν για το σερβίρισμα
Ροζέ, blend από Αγιωργίτικο, Syrah & Ασύρτικο, με αρώματα κόκκινων φρούτων, διακριτικό ανθικό χαρακτήρα, δροσιστική οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Euphoria Rose Αμπελώνες Μάρκου
- Για τη σούπα τραχανά βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τραχανά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά πάνω στη φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη ή τον δυόσμο και το νερό.
- Βράζουμε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πιει ο τραχανάς όλα σχεδόν τα υγρά του.
- Προσθέτουμε τότε το γάλα και το βούτυρο και δίνουμε μια τελευταία βράση στη σούπα, ανακατεύοντας καλά.
- Προσθέτουμε τη φέτα εκτός φωτιάς και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα.
- Ανακατεύουμε και μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, προσθέτοντας αν θέλουμε και λίγα κρουτόν σε κάθε πιάτο.
Για να τα φτιάξουμε τα δικά μας κρουτόν, λιώνουμε 1 καλή κ.σ. βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε 3-4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, κομμένες σε κυβάκια. Πασπαλίζουμε με ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου, 1 κ.γ. ρίγανη και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα κάθε τόσο, γυρίζοντάς τα ψωμάκια στο τηγάνι μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα.
Ιωάννα Σταμούλου