Υλικά
  • 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (ιδανικά προζυμένιο), κομμένο σε κύβους μεσαίου μεγέθους
  • 1 ασπράδι αυγού μεγάλο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.σ. κύμινο σε σπόρους
  • ½ κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. μαυροκούκι
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ανθό αλατιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα τραγανά κρουτόν με μπαγιάτικο ψωμί προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  2. Βάζουμε όλους τους σπόρους σε αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μυρίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε ξανά.
  4. Σπάμε τους σπόρους σε γουδί και τους προσθέτουμε στο μείγμα του αυγού μαζί με το σουσάμι, το μαυροκούκι, τη σκόνη σκόρδου και τον ανθό αλατιού. 
  5. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τους κύβους ψωμιού και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα. 
  6. Απλώνουμε τους κύβους σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά.
  7. Βγάζουμε τα κρουτόν από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. 

Μπορούμε να προσθέσουμε τα κρουτόν σε σαλάτες ή σούπες. Για κάτι πιο πρωτότυπο, αποτελούν τέλεια γαρνιτούρα για τα ζυμαρικά, θρυμματίζοντας και πασπαλίζοντάς τα από πάνω.