Υλικά
- 150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (ιδανικά προζυμένιο), κομμένο σε κύβους μεσαίου μεγέθους
- 1 ασπράδι αυγού μεγάλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. κύμινο σε σπόρους
- ½ κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
- 2 κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. μαυροκούκι
- ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. ανθό αλατιού
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα τραγανά κρουτόν με μπαγιάτικο ψωμί προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε όλους τους σπόρους σε αντικολλητικό τηγάνι και καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μυρίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε ξανά.
- Σπάμε τους σπόρους σε γουδί και τους προσθέτουμε στο μείγμα του αυγού μαζί με το σουσάμι, το μαυροκούκι, τη σκόνη σκόρδου και τον ανθό αλατιού.
- Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τους κύβους ψωμιού και ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα.
- Απλώνουμε τους κύβους σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Βγάζουμε τα κρουτόν από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Μπορούμε να προσθέσουμε τα κρουτόν σε σαλάτες ή σούπες. Για κάτι πιο πρωτότυπο, αποτελούν τέλεια γαρνιτούρα για τα ζυμαρικά, θρυμματίζοντας και πασπαλίζοντάς τα από πάνω.