Υλικά
  • 250 γρ. τραχανά ξινό
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 8 ντομάτες λιαστές, σε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη
  • 8-10 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
  • 800 ml ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
  • 150 γρ. κατίκι Δομοκού, σε θερμοκρασία δωματίου
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • κατίκι Δομοκού
  • μπούκοβο
  • φύλλα βασιλικού

Ένα ροζέ από τη Νάουσα και την ποικιλία Ξινόμαυρο, με πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Η πρότασή μας: Rose Xinomavro - Taralas Estate

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το τραχανότο με ντομάτες και κατίκι Δομοκού, ζεσταίνουμε σε βαθύ, ευρύχωρο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις λιαστές ντομάτες για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε τον τραχανά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το τραχανότο για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Μόλις χυλώσει το τραχανότο προσθέτουμε τα ντοματίνια και το κατίκι Δομοκού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως.
  5. Σερβίρουμε το ζουμερό τραχανότο σε πιάτα με επιπλέον κατίκι, φύλλα βασιλικού και μπούκοβο.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον τραχανά με φέτα, πιπεριές ή και χωριάτικο λουκάνικο.