
Υλικά
- 250 γρ. τραχανά ξινό
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 8 ντομάτες λιαστές, σε ελαιόλαδο, ψιλοκομμένες
- 1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη
- 8-10 ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
- 800 ml ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
- 150 γρ. κατίκι Δομοκού, σε θερμοκρασία δωματίου
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- κατίκι Δομοκού
- μπούκοβο
- φύλλα βασιλικού
Ένα ροζέ από τη Νάουσα και την ποικιλία Ξινόμαυρο, με πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Η πρότασή μας: Rose Xinomavro - Taralas Estate
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το τραχανότο με ντομάτες και κατίκι Δομοκού, ζεσταίνουμε σε βαθύ, ευρύχωρο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις λιαστές ντομάτες για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά και κατόπιν προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το τραχανότο για 15 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
- Μόλις χυλώσει το τραχανότο προσθέτουμε τα ντοματίνια και το κατίκι Δομοκού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως.
- Σερβίρουμε το ζουμερό τραχανότο σε πιάτα με επιπλέον κατίκι, φύλλα βασιλικού και μπούκοβο.
Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον τραχανά με φέτα, πιπεριές ή και χωριάτικο λουκάνικο.