Υλικά
- 1 κοτόπουλο σε μερίδες
- 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
- 500 γρ. ρύζι καρολίνα
- 4 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένο
- 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο
- χυμό από 2 λεμόνια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Chardonnay με έντονα αρώματα ώριμου ροδάκινου, βερίκοκου, μελιού, βανίλιας και βουτύρου, με δροσιστική οξύτητα και λιπαρή αίσθηση. Η πρόταση του WSPC: Μαρμαριάς - Κτήμα Τσέλεπου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κοτόπουλο με ρύζι προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα σκόρδα.
- Γεμίζουμε νερό μέχρι τη μέση του σκεύους και σκορπάμε το μισό βούτυρο κομμένο σε κυβάκια πάνω στο κοτόπουλο και στο νερό.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να ροδίσει το κοτόπουλο. Στο ενδιάμεσο, καλό είναι να γυρίσουμε τα κομμάτια και από την άλλη πλευρά και να προσθέσουμε αν χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό.
- Μόλις είναι έτοιμο το κοτόπουλο, το βγάζουμε από το ταψί και ρίχνουμε μέσα το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε, σκορπάμε ανάμεσα το υπόλοιπο βούτυρο σε κυβάκια, καυτό νερό όσο να καλύπτει το ρύζι και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 20 λεπτά. Ίσως, χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
- Σβήνουμε τον φούρνο όταν το ρύζι δείχνει ακόμη ζουμερό. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο ταψί και πριν το σερβίρουμε, αφήνουμε το ταψί για 10 λεπτά στον σβηστό φούρνο, σκεπασμένο με πετσέτα.
- Για να βγει ζουμερό το κοτόπουλο, όσο ψήνεται φροντίζουμε να έχει μπόλικο νερό στο ταψί, το οποίο θα μας χρειαστεί και για το ρύζι αργότερα.
- Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε ένα κλαδάκι φρέσκο δενδρολίβανο για άρωμα.